Lleida
10-21° C (pluja)
97% 26 km/h


Nova pancarta al Palau: "Llibertat d'opinió i d'expressió. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans"Torra presentarà un recurs contenciós administratiu i una querella per prevaricació contra la JEC


El president de la Generalitat, Quim Torra, no s'ha quedat amb els braços creuats després de l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar tots els llaços i simbologia que considerava partidista i fora de lloc en període electoral. Després de treure les anteriors pancartes tal i com avisava la JEC, ha encarregat un nou cartell que ha manat a penjar del mateix balcó de la façana del Palau de la Generalitat. "Llibertat d'opinió i d'expressió. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans", es llegeix a la nova pancarta, que han penjat amb les seves pròpies mans el director de l'Oficina del President, Joan Ramon Casals, i el membre de l'equip de comunicació de Torra, Pere Cardús. Aquest nou missatge és, doncs, la resposta del president a les iniciatives i ordres de la Junta Electoral, els anuncis de querelles per desobediència contra ell, i les crítiques dels partits de l'oposició.

El Departament de Vicepresidència i Economia ha estat el primer on s'ha despenjat, de bon matí, la pancarta amb el llaç blanc de la façana de l'edifici de la Rambla Catalunya. Segons han explicat fonts del departament a l'ACN, s'ha decidit retirar-la a iniciativa pròpia per a evitar la imatge dels Mossos traient-la.

La resta de departaments han anat despenjant durant el migdia la simbologia penjada als edificis públics per complir amb el requeriment de la JEC, que n'ordenava la retirada abans de les 15 hores. La JEC havia donat al conseller d'Interior, Miquel Buch, un termini fins a les 15 hores perquè els Mossos d'Esquadra retiressin aquests símbols dels edificis de la Generalitat.

En el cas del Departament d'Agricultura, on s'havien penjat figures d'animals o tractors en cartolina groga a l'entrada i a diverses finestres de l'edifici, s'han començat a retirar aquests motius a partir de les dues de la tarda. També s'han despenjat els cartells amb les cares de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Joaquim Forn i Oriol Junqueras que hi havia en quatre finestres entre reixes, sota cartells per la seva llibertat. A l'edifici s'hi han personat una parella de Mossos d'Esquadra.

Torra presentarà un recurs contenciós administratiu i una querella per prevaricació contra la JEC

El president de la Generalitat, Quim Torra, presentarà avui divendres un recurs contenciós administratiu contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de fer treure pancartes i llaços d'edificis de la Generalitat i la setmana que ve posarà una querella per un presumpte delicte de prevaricació contra l'organisme de l'Estat. Així ho ha anunciat Torra a través d'un comunicat que s'ha fet públic en el mateix moment que s'ha retirat per iniciativa pròpia la pancarta amb el llaç blanc de la façana del Palau de la Generalitat. En el comunicat, Torra argument que les resolucions de la JEC són "manifestament injustes perquè són arbitràries" i garanteix que no s'aturarà en la defensa de la llibertat d'expressió "amb totes les conseqüències que s'hagin d'assumir".

En referència al recurs contenciós administratiu que té previst presentar avui mateix, Torra ha concretat que l'escrit demanarà la suspensió immediata dels seus acords. 

El president català garanteix que no s'aturarà en la defensa de la llibertat d'expressió "amb totes les conseqüències que s'hagin d'assumir" i denuncia "l'estat demofòbic que vulnera els drets civils més elementals dels catalans, inclòs el dret a l'autodeterminació". 

"Els membres d’aquest organisme veuen una greu vulneració de la llei en un cartell, però no veuen cap irregularitat en el fet que un partit polític faci campanya des de l’estrada del Tribunal Suprem, on dos membres de la JEC estan jutjant diversos candidats a les pròximes eleccions espanyoles i municipals", lamenta.

Així mateix, Torra assegura que respecta l'actuació dels Mossos en la seves funcions de policia nacional de Catalunya, així com quan actuen de policia judicial de la justícia espanyola. 

Finalment, el president de la Generalitat convida i anima els ciutadans a omplir els balcons de pisos i cases amb estelades i llaços grocs.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats