Lleida
4/20° C (boira i sol)
97% 26 km/hParís, Berlín i Londres endureixen el seu discurs sobre Teheran entre àmplies protestes dels iraniansEl Pentàgon admet no tenir proves que Soleimaní volgués atacar quatre ambaixades


França, Alemanya i el Regne Unit van endurir aquest diumenge el seu llenguatge cap a l'Iran en un comunicat conjunt, en què exhorten Teheran a no incomplir els acords nuclears de 2015 i denuncien el seu paper de desestabilitzador a la regió i el seu programa balístic. Després de recordar que els tres països han lamentat que els Estats Units sortís de manera unilateral d'l'acord nuclear amb l'Iran i reprengués les sancions contra Teheran, els signants denuncien la violació d'ell mateix per part de les autoritats iranianes, segons un comunicat difós per l'Elisi, seu de la Presidència francesa.

"És essencial que l'Iran torni al ple respecte de les seves obligacions contingudes en l'acord. Hem mostrat la nostra profunda preocupació davant les accions empreses per l'Iran en violació dels seus compromisos des de juliol de 2019", indiquen París, Berlín i Londres, que insten a cessar aquestes violacions, en clara referència a l'enriquiment d'urani.

Paral·lelament, un gran desplegament d'antiavalots va tractar d'impedir aquest diumenge a Teheran àmplies protestes contra el sistema islàmic arran de l'abatiment d'un avió amb 176 persones a bord, però els ciutadans van aconseguir realitzar diverses concentracions de rebuig. Els iranians estan consternats i furiosos des que les Forces Armades van reconèixer dissabte que van disparar un míssil per error contra un Boeing 737 de Ukraine International Airlines (UIA), causant la mort a tots els seus ocupants, majoritàriament compatriotes.

Mentrestant, el Ministeri d'Exteriors de l'Iran va convocar aquest diumenge a l'ambaixador britànic a Teheran, Robert Macaire, per la seva assistència a una protesta "il·legal", en la qual va ser breument detingut, al temps que davant de l'Ambaixada hi va haver una manifestació contra el Regne Unit. Macaire va ser breument detingut poc després d'assistir a una vigília en honor als 176 morts en l'abatiment de l'avió Ucranian.

D'altra banda, el secretari de Defensa dels EUA, Mark Esper, va admetre ahir que no ha vist cap "prova" concreta que el general iranià Qasem Soleimaní, assassinat per EUA a Bagdad, planegés atacar quatre ambaixades d'aquest país, com afirma Donald Trump. Ha matisat, però, estar d'acord en que "és probable que anessin a atacar les ambaixades perquè són el punt més destacat de la presència nord-americana al país".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats