Lleida
1/13° C (boira i sol)
97% 26 km/h

11 desembre 2019


Pilar Romera dona veu als perdedors de la Guerra Civil en ‘Els impostors’El desencadenant de la novel·la és la visita del dictador Franco a Barcelona el 30 de maig del 1949


L’escriptora Pilar Romera (Riba-roja d’Ebre, 1969) va presentar ahir a la llibreria Caselles la seva darrera novel·la, ‘Els impostors’ (Columna).

Que estem disposats a fer per sobreviure? Mitjançant aquesta pregunta, l’autora Pilar Romera teixeix una història en què dona veu als perdedors de la Guerra Civil i més concretament a aquelles persones que van decidir renunciar a l’exili per continuar les seves vides a la dura Barcelona de la postguerra. “Els protagonistes són gent que va perdre la guerra i que ja fa 10 anys que han hagut de conviure amb l’obscurantisme del primer franquisme”, explica a LA MAÑANA l’autora. 

A Els impostors, Romera explica que volia parlar de la “impostura” i de “l’engany” i sobre què és el que està disposada a fer la gent per sobreviure. “No parlo d’herois sinó de gent normal com poden ser els nostres avis, que van decidir quedar-se i fingir una manera de viure i unes relacions que no volien tenir. Hi ha molta èpica en l’exili, però no es valora la valentia de la gent que hi va renunciar”. Malgrat ser un tema comú entre els escriptors, el cert és que la Guerra Civil encara continua sent un tema tabú entre les famílies que la van patir. “La societat de la transició i de la democràcia es va basar amb un pacte de l’oblit i d’enterrar el passat. Les famílies no volien parlar per la por que tenien a la repressió brutal i ferotge”. Tot i això, Romera considera que “si els escriptors no parlem sobre la postguerra o la guerra no aprenem del nostre passat i del nostre entorn familiar”. En aquest sentit, afirma contundent, que parlar-ne “no és reobrir ferides, sinó tancar-les”.

Els impostors narra la història de tres perdedors de la Guerra Civil, en Miquel Alberich, la Dora Colom i en Bonaventura Puig des d’abans de la guerra fins a la postguerra, passant pel camp d’Argelers, fent coincidir les diferents històries amb l’arribada de Franco a Barcelona el 30 de maig del 1949. “És una novel·la de personatges i de les seves relacions, amb punts de thriller”, comenta Romera, que es basa de personatges polièdrics, ambigus i difícils per donar “versemblança” al relat.

La novel·la, publicada al setembre en vatalà per l’editorial Columnar, arribarà dimarts en castellà (Destino) a les llibreries.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: