Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Ponsa confia que el jutge els doni la raó en el litigi de l’art sacre i defensa la unitat de la col·leccióAjuts per millorar el Museu de Lleida i restaurar el Baluard del Rei


La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, es va mostrar convençuda que algun jutge els donarà la raó sobre la propietat de les obres d’art en litigi entre Catalunya i l’Aragó i va assegurar que seguiran mantenint la unitat de la col·lecció del museu.

Així ho va assegurar ahir en la seva primera visita territorial a la capital del Segrià des que va prendre possessió al càrrec. Ponsa va assegurar que si cap dels processos judicials dona la raó a Catalunya, els serveis jurídics del Govern “seguiran fent els recursos necessaris”. La consellera va anunciar que la Generalitat invertirà 27 milions d’euros en 57 projectes culturals en un període de 3 anys: del 2020 al 2023. La inversió es destinarà a millores en la climatització del Museu de Lleida i en la restauració del Baluard del Rei de la Seu Vella, entre altres. Es tracta de projectes que inicialment formaven part de  tres convocatòries del Programa Operatiu Feder de Catalunya que van ser suspeses i derivades a Salut per fer front a l’emergència sanitària causada pel Covid-19. Ara, el Govern els ha recuperat i adjudicat amb la intenció de donar resposta a les necessitats culturals. “Hem fet un gran esforç per recuperar-los”, va apuntar Ponsa, que va afegir que es tracta d’uns ajuts “molt lluitats” i d’uns projectes “molt treballats i acordats amb les institucions”. 

La inversió total serà de 58 milions d’euros que es destinaran a grans infraestructures culturals de les següents modalitats: museus, equipaments d’arts escèniques i musicals i gestió i conservació del patrimoni cultural arquitectònic, arqueològic i paleontològic. A la demarcació, a banda de les actuacions a la Seu Vella i al Museu de Lleida, els ajuts també serviran per museïtzar l’església de la Pietat del Museu diocesà d’Urgell, restaurar l’Orgue de Solsona, millorar el condicionament tèrmic del monestir de Vallbona de les Monges i restaurar el camí de Sant Jaume Tàrrega-Alfarràs.

Ponsa va explicar que és la primera vegada que el sector opta a aquests ajuts europeus i que els esforços del Departament s’han centrat en tres apartats: en donar suport a la digitalització de serveis i millores tecnològiques, l’eficiència energètica i accions de millora i restauració d’edificis. Per últim, la consellera va afirmar que “vol fer costat els lleidatans i lleidatanes en aquest moment difícil, un cop acabat el doble confinament.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats