Lleida
20-40° C (sol)
97% 26 km/h


PP i Cs demanen a la JEC que exclogui Puigdemont, Comín i Ponsatí de la candidatura europea de JxCatEls partits al·leguen que no poden ser considerats elegibles perquè tampoc són electors


PP i Cs han demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que exclogui Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de la candidatura europea de JxCat. Als recursos presentats a l'àrbitre electoral, els dos partits al·leguen que els tres candidats, que viuen a l'estranger des de l'octubre de 2017, no poden ser considerats elegibles perquè tampoc són electors. Als escrits als quals ha tingut accés l'ACN, PP i Cs diuen que resulta "evident" que els tres candidats no resideixen a l'Estat.

"No són, com resulta evident, electors residents a Espanya" i no poden exercir el dret a sufragi a l'Estat perquè "no poden estar-hi empadronats ni figurar en el cens electoral", apunten. A més, Cs concreta que estan a l'estranger "amb l'única finalitat d'eludir el seu deure de col·laboració amb la justícia espanyola" i el PP recorda que estan en "situació de rebel·lia processal penal". Així doncs, argumenten que "només podrien ser electors, i en conseqüència elegibles, si estiguessin inscrits al cens d'electors residents-absents que viuen a l'estranger". Tanmateix, apunten que cap dels tres ha acudit als consolats espanyols a l'estranger per inscriure-s'hi i, per tant, no són electors.

Els recursos citen els termes de l'article 6 de la LOREG, la llei del règim electoral, que estableix que per ser escollit diputat cal ser elector. "Puigdemont, Comín i Ponsatí no estan en condicions de ser electors o posseir la qualificació d'elector i, en conseqüència, tampoc ho estan de ser elegibles", afirmen. Per això, demanen que se'ls exclogui de la llista de JxCat per "les irregularitats denunciades que impedeixen la seva participació" i també que, en cas que constin "irregularment" a un cens electoral de l'Estat també se'ls exclogui. 

Pel que fa a l'argumentació del PP, el partit també defensa que Puigdemont, Comín i Ponsatí no poden ser elegibles perquè considera que no estan en ple ús dels seus drets polítics per la seva situació "de rebel·lia processal penal" i considera que això els converteix en "inelegibles". "Es troben absolutament impedits per al exercici de qualsevol càrrec representatiu o de responsabilitat política amb motiu de les evidents limitacions inherents a aquesta condició, especialment pel que fa ala lliure deambulació pel territori nacional", afirma l'escrit.

La JEC no ha abordat aquests recursos a la reunió d'aquest dijous, segons han explicat fonts de l'àrbitre electoral. La Junta Electoral Central té com a data límit per resoldre dilluns 29 d'abril quan es proclamen les candidatures que es publicaran al BOE el 30 d'abril.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats