Lleida
20-35° C (sol)
97% 26 km/h


Què s'ha salvat i què s'ha fet malbé en l'incendi de Nôtre Dame?Macron fixa en cinc anys termini per reconstruir Notre Dame "encara més bella", mentre persisteixen els dubtes sobre l'origen de l'incendi.


 L'incendi de Notre Dame de París va destruir una part important del patrimoni arquitectònic, artístic i religiós de la catedral, però la feina dels bombers, a més d'evitar danys personals, ha permès salvar molts altres, en particular l'estructura de l'edifici.

Què s'ha danyat?

- L'agulla.

La pèrdua més visible és l'agulla de la catedral, que es va enfonsar entre les flames a penes una hora després d'iniciar-se l'incendi. Segons el ministre de Cultura, Franck Riester, tot apunta que va ser allà on va començar el foc, en una zona on s'havien iniciat obres recentment i on s'havia instal·lat una bastida de 100 metres d'altura.

L'agulla havia quedat destruïda diverses vegades al llarg de la història de Notre Dame. La que va caure el dilluns datava de 1859 i havia estat dissenyada per l'arquitecte Eugène Viollet le Duc.

- El creuer i el transepte nord.

En un espai contigu també es van enfonsar el creuer i el transsepte nord, i Riester va dir que hi ha "una gran inquietud" per la reacció de la volta de l'edifici a causa de la gran quantitat d'aigua que va rebre de les mànegues dels bombers.

- Tres relíquies.

A l'interior de l'agulla hi havia tres relíquies que no es van poder extreure: la que es considera una de les 70 espines de la corona de Crist i dues relíquies de sant Dionís i santa Genoveva.

- Dos terços de la coberta.

Els murs de la catedral han quedat totalment en peu, però segons Riester es van enfonsar dos terços de la coberta, el que significa uns 1.000 metres quadrats.

- Els rosasses.

Els tres rosasses que representen les flors del paradís, construïts al segle XIII al mateix temps que el conjunt de l'edifici, s'han vist afectats, però "aparentment no han patit danys catastròfics", segons Riester.

Què s'ha salvat?

- Les estàtues dels dotze apòstols i els quatre evangelistes.

Estaven al voltant de l'agulla, a sobre de la coberta, i van ser retirades d'allí la setmana passada amb una grua per a ser restaurades, i per tant han quedat fora de perill.

- El major òrgan.

Dels tres òrgans de la catedral, se sap que el major -un dels més cèlebres del món, amb cinc teclats i prop de 8.000 tubos- ha quedat intacte. Es troba situat just a l'entrada de l'edifici, una de les seves parts que han patit menys.

Dels altres dos no hi ha dades fiables encara.

- Les torres i la façana.

Autèntiques joies de l'art gòtic, les torres Nord i Sud i la façana de Notre Dame, que donen a la catedral el seu icònica imatge. En aquesta façana hi ha el Pòrtic del Judici, esculpit i instal·lat entre 1220 i 1230, a partir del relat de l'Evangeli de sant Mateu.

- El Tresor de Notre Dame.

Va ser una de les primeres coses que es van extreure. Dins d'aquest "tresor" hi ha la túnica de lli del rei Sant Lluís, del segle XIII, però també la corona d'espines i altres relíquies de la Passió de Crist, com un clau de la crucifixió i un tros de la creu.

- Els quadres "Mays".

Al voltant d'una cinquantena de quadres coneguts com els "Mays", que formen part d'una sèrie de 76 regalats per la confraria dels orfebres de París en homenatge a la Mare de Déu entre 1630 i 1707, es trobaven a l'interior de la catedral.

Alguns d'ells van ser extrets i traslladats a l'Ajuntament. Dins han romàs la resta, en les capelles laterals de les naus.

Riester va precisar que els danys que s'han apreciat fins ara en els quadres es deuen més al fum que al foc. Probablement no podran treure fins divendres per motius de seguretat i, quan es faci això, es traslladaran al Louvre per a la seva restauració.

Els dubtes persisteixen sobre el foc que va malferir a Notre Dame

Hi ha una cosa clara sobre l'incendi que ha malferit Notre Dame: la catedral va quedar malmesa però sobreviurà. Hi va haver minuts eterns en els quals ni tan sols això era segur. La resta encara són interrogants: com es va originar el foc, quines obres d'art s'han perdut, quant trigarà a reconstruir-se.

Encara que molt poc se sap sobre el lloc on va començar l'incendi o sobre les seves causes, el Govern i la Fiscalia van voler ser contundents des de l'inici a l'afirmar que tot apunta a un origen accidental.

En temps de soroll i confusió, amb els teòrics de la conspiració esmolant armes a les xarxes socials, el fiscal de París, Rémi Heitz, que dirigeix ??la investigació, ha subratllat que "res per ara va en la línia d'un acte voluntari".

Amb la prudència exigible al seu càrrec, Heitz va explicar a la premsa que prioritza la hipòtesi d'un origen accidental de les flames, tot i que no es podran fer les comprovacions necessàries fins que les condicions permetin accedir a la "zona zero" de l'incendi, cosa que fins ara "no ha estat possible perquè no és estable".

Poc abans, el ministre de Cultura, Franck Riester, ja havia avançat que el succés va semblar iniciar al voltant de l'agulla de la catedral, on s'estaven realitzant obres de restauració, per a això s'havia muntat una bastida de cent metres d'altura.

Cinc empreses treballaven en aquesta obra. La quinzena d'operaris presents en aquell moment ja han començat a ser interrogats per la policia.

Més que sí se sap: l'abisme va estar a prop. Tan a prop com un quart d'hora. Potser si una vintena de bombers no s'hagués enfilat a les torres per combatre des d'allà amb mànegues el foc que havia devorat la coberta de la catedral, avui no quedarien de Notre Dame més que les cendres.

En aquest interval de 15-30 minuts, entre les vuit i les nou del vespre, "es va jugar la supervivència" del temple, segons el parer del secretari d'Estat de l'Interior, Laurent Nuñez.

El foc va ser sufocat completament poc abans de les deu del matí, hora parisenca (08.00 GMT), de dimarts.

Nuñez va avisar que els arquitectes han identificat "algunes vulnerabilitats", sobretot en la volta i la façana lateral del transepto nord. Però aquests problemes no amenacen, a priori, l'estabilitat global del monument.

La investigació ha de determinar, per exemple, per què si l'alarma d'incendis va saltar a les 18.20 no es va aconseguir descobrir el seu origen fins que l'alerta va tornar a sonar, 23 minuts després.

En aquells dies, les flames ja s'havien apoderat del complex embigat de fusta ( "el Bosc" en diuen, per la quantitat de roures, més de mil, que es van usar per urdirlo) que subjecta la coberta.

També haurà d'establir si les companyies concessionàries dels treballs complien amb els protocols de seguretat o si va poder haver algun tipus d'error humà en la gènesi del succés.

Les autoritats es preparen per a una investigació llarga i costosa. Parlen de setmanes, fins i tot de mesos. No hi ha molts precedents d'una indagació similar. Si de cas, a les pàgines d'alguna novel·la històrica que hagi caigut en l'oblit.

Més de mig centenar d'inspectors de la Policia Judicial ia indaguen en el succés, per al que esperen comptar amb les càmeres de videovigilància instal·lades a l'interior de l'església.

També caldrà recapitular l'estat de les múltiples obres d'art que guarda en el seu si la catedral.

Moltes d'elles van poder ser posades fora de perill pels bombers, com l'anomenat Tresor de Notre Dame, en el qual es poden trobar la túnica de lli del rei Sant Lluís, del segle XIII, o la corona d'espines i altres relíquies de la Passió de Crist, com un clau de la crucifixió i un tros de la creu.

També semblen haver escapat de les flames una cinquantena dels quadres coneguts com els "Mays", que formen part d'una sèrie de 76 regalats per la confraria dels orfebres de París en homenatge a la Mare de Déu entre 1630 i 1707. Els danys que puguin haver patit, creu el Govern s'hauran més al fum que al foc.

Macron fixa en cinc anys termini per reconstruir Notre Dame "encara més bella"

El president francès, Emmanuel Macron, va fixar aquest dimarts en cinc anys el període per reconstruir "encara més bella" la catedral de Notre Dame de París, un dia després que fos parcialment devastada per un incendi .

"Som un poble d'emprenedors. Tenim molt a reconstruir. I la reconstruirem. Més bella encara", va assegurar el president en una al·locució solemne televisada a la nació des del palau de l'Elisi.

"Vull que estigui acabada en cinc anys. Podem fer-ho. I per fer-ho ens mobilitzarem", ha afegit Macron, que va assegurar que en la tragèdia de Notre Dame hi ha una oportunitat d'unir al poble francès.

El president va demanar "fugir de la impaciència i dels anuncis immediats" i va demanar al seu poble que se senti "conscient de la seva història" i que "aprofiti la catàstrofe per reflexionar sobre el que vam ser i el que som, per millorar".

Macron es va dirigir en el mateix format i la mateixa hora en què tenia previst fer-ho ahir per anunciar les grans mesures de la seva política per als propers anys, com a resposta al descontentament mostrat pels "armilles grogues".

Però aquell discurs va ser retardat per l'incendi de Notre Dame, al qual el president es va dirigir per veure de primera mà les seves conseqüències.

En un to solemne, va afirmar que en els pròxims dies farà aquests anuncis, molts dels quals han estat filtrats ja a la premsa.

Macron va assegurar que el poble francès ha estat capaç d'aixecar grans obres i reconstruir-les.

"L'incendi de Notre Dame ens recorda que la nostra història no s'atura mai, que sempre hi haurà dificultats que superar, que allò que creiem indestructible pot ser danyat. Tot el que suposa la França, material, espiritual i viu, és fràgil. No hem oblidar-ho ", ha assenyalat

Va afegir que els correspon als francesos "garantir la continuïtat de la nació".

Durant el drama, ha assenyalat, "cadascun va donar el que tenia" i va voler veure en aquesta prova de solidaritat una mostra d'unitat.

"Comparteixo el vostre dolor, però també la vostra esperança. Ara hem de treballar. Actuarem i triomfarem", va assegurar.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats