Lleida
3/14° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


‘Riuada’ lleidatana pels presosMés de 2.000 persones participen a la Marxa per la Llibertat amb inici a la capital de l’Urgell i final d’etapa a Igualada


La fresca de primera hora imperava als avituallaments de la Marxa per la Llibertat, que va començar ahir a Tàrrega i que pretén arribar a Barcelona el divendres.

Aigües, sucs i menjar preparat. A les 7.00 del matí, unes 2.000 persones començaven a caminar amb l’objectiu d’arribar a la capital catalana i rebutjar la sentència condemnatòria als presos. Primera parada: Fonolleres.  Amb un ambient festiu, pacífic i reivindicatiu, la marxa avançava una mica més lenta del que havien previst els organitzadors i arribava a Fonolleres a les 8.34. Un avituallament per no perdre forces i continuar fins a Cervera, on s’havia preparat un esmorzar pels participants. 

Pocs minuts abans de les 10.00 del matí arribaven a la capital de la Segarra, on ja els esperaven els cerverins per sumar-s’hi i continuar fins a Sant Antolí. Aclamats per tots els manifestants que s’esperaven a l’avinguda de l’Esport, anaven arribant a l’avituallament escalonadament. Uns aprofitaven per anar al bany i menjar, d’altres per anar a buscar el bus i tornar a Tàrrega. Reunits amb la família, amics i parelles comentaven el primer tram del trajecte mentre entonaven crits de “llibertat presos polítics” i “visca Catalunya lliure”.

D’ideologia diferent però amb l’objectiu comú d’alliberar els presos, molts cerverins i cerverines es preparaven per una llarga caminada. “Avui no ens hi podem sumar però hem vingut a donar suport a l’avituallament” explicava Jordi Lloberes.

persistència

Activista social des de fa molts anys, la historiadora Teresa Porredon assegura que “estem aquí per defensar el que fa anys que defensem. Ho fem en contra d’una sentència que els jutja a ells, per descomptat, a les famílies i per extensió a tothom que estimem la llibertat i una manera de fer tranquil·la i pacífica”. Visiblement emocionada, confessa que “ tens mal de panxa, tens mal al cor”. 

La sentència, diuen, ha marcat un abans i un després, però els passos a seguir que els cerverins reclamen als polítics són tan diversos com formacions polítiques hi ha. Alguns, com la Maria Dolors Vila reclama “unitat perquè no hi ha hagut bona relació entre els partits i això ha fet que no hi hagi hagut una entesa per fer una acció unitària. Ens falta unitat”. 

Per la seva banda, Ramon Pedrós exigeix “que parlin i que busquin solucions”. I d’altres com Teresa Porredon: “Demanem que cadascú faci el que bonament pugui, personalment sóc molt crítica amb tots però no deixo de pensar que segurament bona intenció la tenen tots, no fan el que voldrien fer, sinó el que la política més immediata els permet”. I més contundent s’expressava l’activista Jordi Lloberes, qui considera que a partir d’ara el que cal fer “és tancar les institucions, que es detingui la Teresa Cunillera per Terrorisme d’Estat per haver posat les forces d’ocupació espanyoles a Catalunya, aixecar la DUI i ocupar els carrers”.

Una sentència “injusta”, que sorgeix d’un judici “que no s’hauria d’haver seguit a Espanya, perquè ells són jutge i part, s’hauria hagut de seguir en un tribunal internacional, naturalment amb la llei espanyola però no a Madrid”, explica la Maria Dolors Vila. 

Tots els manifestants, els que venien de Tàrrega i els que es van incorporar a Cervera van continuar la marxa, passant primer per Sant Antolí i arribant a la Panadella per parar a dinar i continuar cap a Jorba, on s’hi van sumar un centenar més de persones fins a Igualada. Un dels moments àlgids es va protagonitzar sota el túnel del Violí, on es va interpretar l’himne nacional. A Igualada, uns es van quedar a dormir i d’altres van tornar a casa per encarar avui una nova tanda de quilòmetres. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats