Lleida
3/17° C (sol)
97% 26 km/hRull al Suprem: "No hi ha suficients presons per tancar l'anhel de llibertat d'un poble"L'exconseller diu que té la "consciència tranquil·la" i lamenta que està a la presó per no haver abandonat la política


L'exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull ha pres la paraula al final del judici per defensar la possibilitat que Catalunya esdevingui una república "on sigui impossible que ningú estigui a la presó per defensar pacíficament els ideals". "Després de nosaltres sempre en vindran més, no hi ha suficients presons per tancar l'anhel de llibertat d'un poble, així de simple i així de transcendent", ha afirmat. Rull ha defensat el dret d'autodeterminació de Catalunya i ha posat l'exemple d'altres democràcies on sí s'ha permès un referèndum pactat. "Aquesta és la idea, els forts pacten i els dèbils imposen; votar no és cap amenaça", ha afirmat. Rull ha dit que té la "consciència tranquil·la" i ha lamentat que estigui empresonat i acusat per rebel·lió per no haver abandonat la política. També ha apel·lat directament el tribunal i els ha retret que li estan "impedint veure créixer" els seus dos fills.

En les darreres paraules de Rull davant del tribunal ha volgut agrair "al poble de Catalunya l'immens honor d'haver-lo pogut servir" i ha defensat que va actuar "amb responsabilitat" com a conseller. I ha remarcat que hi ha molt agent a Catalunya que "s'aixeca somiant un horitzó millor". Ha afirmat que aquesta va ser "l'oda" que va inspirar l'1-O. "L'onada de llibertat que demanen els catalans és imparable, l'esperança és més poderosa que la por", ha manifestat davant dels set magistrats. 

Per això, ha defensat la voluntat de voler ser independents per la via "pacífica i democràtica". "Molts catalans consideren que poden construir un estat propi i això es fa democràticament i pacíficament", ha reiterat. 

Rull s'ha qüestionat l'actuació de la fiscalia i ha dit que ha actuat en ocasions d'una manera que "no és pròpia d'un estat de dret solvent i homologable, és inadmissible". I ha també ha posat en dubte que es jutgin només uns fets, sinó que considera que també s'estan penalitzant unes idees. "Un estat de dret fort no necessita aquests instruments per defensar-se de no se què", ha valorat. 

A més, creu que en el seu cas continua estant a la presó i acusat per rebel·lió per no abandonat la vida política. I ha tingut un record per a la seva família, retraient al tribunal que li hagi impedit veure créixer els seus fills. "Però no impediran que els pugui deixar alguna cosa extraordinària: la dignitat de defensar idees legítimes i nobles", ha manifestat Rull. L'exconseller també ha dit que defensa que el dia de demà puguin viure "en un món millor, lliure i en una república catalana" on sigui "impossible" que hi hagi persones a la presó per defensar "pacíficament uns ideals" .

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats