Lleida
17/36° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Salut destina més de 600.000€ a la renovació de material mèdic i del mobiliari dels CAP de LleidaEl Pla de Confort del Departament impulsa millores als centres de salut de la demarcació després de detectar-ne les mancances


La diagnosi per detectar les mancances de cada CAP?de la demarcació de Lleida relacionades amb el pas del temps i amb l’època de les retallades ha determinat quin material ha quedat obsolet i quins aparells i mobiliari cal renovar en cada Àrea Bàsica de Salut. 

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya inverteix 554.188 euros als Centres d’Atenció Primària (CAP) de Ponent i 100.000 als del Pirineu d’acord amb les necessitats i mancances que va determinar un estudi realitzat prèviament i que va derivar en la implementació d’aquest Pla de Confort. 

La diagnosi que es va fer pretenia detectar les necessitats dels centres de salut arran de les conseqüències del pas del temps i de les conseqüències que van tenir les retallades en el material dels equipaments, segons va explicar a aquest diari la delegada de Salut, Divina Farreny. El Pla de Confort que implementa el Departament de Salut s’executarà durant tres anys a partir d’aquest mateix 2019 d’acord amb les mancances que s’han detectat a cada Àrea Bàsica de Salut. Es tracta, segons explica Farreny, de “corregir-les deficiències dels CAP que impacten negativament en els professionals i els usuaris”.

Per això ja s’ha posat fil a l’agulla per dotar els equipaments del material necessari. Entre la renovació que impulsa el Departament de Salut hi figuren aparells per fer ecografies, dermatoscops (que permeten resoldre patologies a través de la imatge per la població apartada dels principals centres de referència) o neveres de vacunes. En aquest cas també hi figuren els censors que hi ha als llocs on es guarden les vacunes per avisar de qualsevol tall puntual en el subministre elèctric que pogués fer malbé les medicines si no se soluciona amb rapidesa. Entre el material que aporta Salut també inclou tensiòmetres (medidors de freqüència cardíaca), aparells de climatització, butaques, cortines o vinils per impulsar l’estalvi energètic. En paral·lel, el Departament de Salut també dóna suport als centres de serveis que impulsen algunes poblacions i que tenen com a objectiu una atenció integral a la cronicitat. Aquests centres organitzen múltiples activitats per garantir l’autonomia de les persones d’edat i possibilitar així que puguin estar-se el màxim temps possible a casa seva sense haver de recórrer a una residència. 

En aquests centres de serveis s’hi fan tallers d’estimulació cognitiva i també, de gimnàstica. Es tracta, segons va explicar Divina Farreny, de garantir un “envelliment amb normalitat i evitant al màxim les situacions de dependència”.

Entre els tallers i activitats que ofereixen aquests centres destaca la tasca de seguiment a la medicació, un servei d’acompanyament, dinars en companyia per evitar que les persones que hi acudeixin hagin de menjar soles a casa seva, a més de l’atenció domiciliària. Des del Departament de Salut, segons va explicar Divina Farreny, es dóna suport a les activitats i als tallers que s’hi fan amb una estreta vinculació amb el sistema sanitari. 

El Departament de Salut també està pendent de celebrar el fòrum de Diàleg Professional per posar en comú les conclusions i els 17 reptes que s’hi assenyalen, com l’equitat territorial o la captació i retenció de talent. Entre d’altres qüestions aquest fòrum també reflexiona sobre els nous rols del sector de l’enfermeria, com la dispensació de medicaments per part de les i els seus professionals i la gestió de casos. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats