Lleida
4/20° C (boira i sol)
97% 26 km/hSalut detecta dos casos sospitosos de listeria a la Catalunya CentralSón dues persones d'una mateixa família a qui un familiar de Sevilla els va portar carn entatxonada


L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha rebut aquest migdia la notificació d'una sospita clínica de dos persones que estarien possiblement afectades per listeriosi (Listeria monocytogenes) i que estarien relacionades amb el brot ocorregut a Andalusia pel consum de carn entatxonada. Es tracta de dues persones d'una mateixa família resident a la Catalunya Central, que va rebre la visita d'un altre familiar procedent de Sevilla. Aquest familiar els va portar carn entatxonada envasada de la mateixa marca causant dels casos a Andalusia i totes tres persones la van consumir.

Dies després van patir els primers símptomes, principalment lleus com diarrees, febre i dolor a les articulacions, dels quals ja estan recuperats. No obstant això, el familiar que va dur la carn a Catalunya va haver d'ingressar a un hospital a Sevilla, on encara continua.

Els dos casos de la Catalunya Central estan ara en fase de sospita clínica d'infecció i en els propers dies es confirmaran o es descartaran, en funció del que concloguin els resultats de les analítiques pertinents efectuades.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya va rebre la notificació de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) de la retirada, per part de les autoritats sanitàries andaluses, de tots els lots de carn entatxonada marca La Mechá, fabricada per l'empresa sevillana MAGRUDIS SL, associada al brot d'Andalusia.

L’empresa andalusa MAGRUDIS SL està fent efectiva la retirada del mercat del producte implicat. El producte i lots afectats són la carn entatxonada de la marca 'La Mechá' fabricat des del mes de maig que es distribueix a les comunitats autònomes d'Andalusia, Madrid, Extremadura, Castella-La Manxa i les Illes Canàries. ASPCAT ha comprovat que a Catalunya no s'ha distribuït el producte afectat.

Com a mesura de precaució, es recomana a les persones que hagin viatjat a les comunitats autònomes esmentades, que hagin consumit el producte indicat anteriorment i que tinguin alguna simptomatologia, que vagin al seu centre d'atenció primària de referència.

Una dona de 90 anys, la primera víctima mortal pel brot de listeria 

Una dona de 90 anys s’ha convertit en la primera víctima mortal del brot de listeria detectat a Andalusia pel consum d’un lot de carn entatxonada que a Catalunya ha afectat dues persones.

La dona morta estava ingressada a la UCI de l’hospital Mare de Déu del Rocío, a Sevilla, on va ingressar el 15 d’agost, en un estat de salut deteriorat, ja que portava diversos dies amb símptomes de listeria causada per haver ingerit carn metxada de la marca “La Mechá”, origen d’aquest brot, elaborada per l’empresa sevillana Magrudis i distribuïda a Andalusia, Madrid, Extremadura, Castella-la Manxa i les Canàries. 

José Miguel Cisneros, portaveu de la Junta d’Andalusia per aquest episodi sanitari, insistia ahir que la gent gran, les embarassades i les persones immunodeprimides constitueixen el “grup de risc” d’aquesta malaltia que, va recordar, genera uns tres-cents malalts a l’any a Espanya, amb una taxa de mortalitat d’un 20%. El brot detectat a Andalusia ha disparat el nombre habitual d’afectats perquè la seva transmissió s’ha vist afavorida mitjançant aliments contaminats amb listeria, però va insistir en la seva crida a la tranquil·litat, ja que l’origen d’aquest episodi està localitzat, la carn infectada s’ha retirat i ja no es produeix, i existeixen tractaments eficaços contra els malalts per listeria. 

El nombre total de malalts per listeria confirmats a Andalusia ascendia a 114 persones, de les quals 18 són embarassades i dos nadons acabats de néixer. La majoria dels 53 hospitalitzats estan ingressats en hospitals de Sevilla, que sumen 35 pacients, mentre que altres set romanen en centres hospitalaris de Huelva, sis més a Màlaga i els cinc restants, a Cadis. 

 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats