Lleida
1/13° C (boira i sol)
97% 26 km/h

11 desembre 2019


Sánchez i Iglesias signen un preacord de govern de coalició i buscaran altres suports per assegurar la majoria al CongrésPSOE i Podem discutiran la composició de l'executiu després de la investidura


Menos de 48 hores després de celebrar les eleccions, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han venut aquest martes a la mediodia al Congrés per un acord per a conformar un govern de coalició amb una estructura concretament més adelant, però del que previsiblement serà vicepresident el líder d'Unides Podem .

Amb un abís caluroso, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van escenificar un pacte que va acabar sis mesos de desenllaços entre el PSOE i Poders Units.

De consolidació amb els parlamentaris necessaris, amb formacions ponderàries en marxa cap a un govern "rotundament progressista" i per a tota la legislatura, segons les paraules del president en funcions, Pedro Sánchez, que Iglesias guardarà "obert".

Ambients líderes començaven personalment a les negociacions i en solitari en unes hores de tancament al preacord, una diferència del que va sol·licitar aquest temps, quan es va frustrar precisament el pacte per la dificultat de pactar una coalició.

Iglesias va informar sobre els seus socis de l'avanç amb els socialistes en una reunió al Congrés celebrat a les 11:30 hores de la seva voreja, encara que a partir d'ara els representants de les confluències participen en les negociacions.

L'acord amb la presidència "la cohesió, la llei, la solidaritat gubernamental i la voluntat d'aprofitar els perfils més idònics" per desenvolupar les responsabilitats del Govern, ha remarcat el candidat socialista.

Iglesias, per la seva part, ha destacat que el pacte propiciava un exercici que "combina l'experiència" del Partit Socialista amb la "valentia" d'Unió Podem.

En aquesta ocasió no hi ha vetres, segons indiquen fonts d’ambdós partits, i les mirades s’orienten ara a ministrables com Irene Montero –que sonaba com a vicepresidenta del 28A–, l’ecologista Juantxo López de Uralde o la diputada gallega Yolanda Díaz.

Encara que els detalls de l’acord es fan públics en els pròxims dies, es van pactar durant molts dies en actuar, entre els que es troba "fomentant el diàleg a Catalunya buscant fórmules d’entesa i trobada, sempre dins de la Constitució".

També serà prioritari consolidar l’ocupació, blindar les pensions, la lluita contra el canvi climàtic, les polítiques feministes, la justícia fiscal i la lluita contra la despoblació.

A partir d'ara, el PSOE obrirà una ronda amb el suport dels grups per aconseguir aquesta alcaldessa parlamentària. També Podem Unides va començar a dialogar amb altres partits amb la presència al Congrés per a la investigació, que no serà abans del 3 de desembre, perquè aquest dia constituirà les Corts.

La inversió compta a priori amb 159 vots a favor, encara que la majoria de la majoria absoluta necessita en primera votació.

Fins els 120 vots del PSOE, els 35 de Poders Units i les seves confluències, el diputat del Partit Regionalista de Cantàbria i els tres de Més País i Compromís que, encara que no hagi venut el predicador, es va comprometre en tot el moment a l’abast d’un Govern. progressista.

Amb uns apoyos, Pedro Sánchez ja pot ser investit en la segona votació, que necessita més vots a favor que sigui contrari, sempre que s’abstingui en la votació d’ERC, Cs, PNV, CC, EH-Bildu, BNG i Terol Existe .

Sense embargament, ERC ha anunciat que no votarà a la inversió si no hi ha un diàleg polític amb Catalunya i si no s’admet que hi ha un problema en la relació entre l’Estat i Catalunya.

Moments després de signar el pacte, els ciutadans ja van deixar clar que tampoc pot aconseguir una coalició que consideri contrari als interessos de la majoria d’espais.

El PP, que celebra una comissió executiva nacional, ha recriminat a Sánchez que ha pactat un "govern radical" que pogués concretar la necessitat de repetir les eleccions.

"Per a aquest viatge no hauria de faltar cap afecció", va afirmar Pablo Casado, que es va declarar que es va convertir en la porta "amb estalvi" a qualsevol col·laboració amb el PP.

Sánchez ha registrat que el seu compromís era aconseguir un govern progressista "sí o sí" i que no existís justificació que persistís el bloc.

I és que el cicle és que després d’una campanya repleta de retrets mutuos, Iglesias ha destacat que és "el moment de treballar el codi amb el codi en aquesta història històrica" ??i Sánchez ha agradat la seva responsabilitat.

Ambos han venut el pacte amb un abrac acogut amb pujades i aclamacions i s’ha dirigit a saludar als col·laboradors i dirigir els dos partits presents.

Entre ells estaven els caps de gabinet de presidència, Iván Redondo i el secretari general de la presidència, Félix Bolaños, així com els dirigents socialistes Adriana Lastra i Rafael Simancas.

Per part de Podemos i les seves confluències Unides existeixen Irene Montero, Yolanda Díaz, Juan López de Uralde, Alberto Garzón i Jaume Asens.

El preacord entre Sánchez i Iglesias aposta pel "diàleg a Catalunya" sempre "dins de la Constitució"

El preacord de govern de coalició que han signat aquest dimarts els líders del PSOE i de Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, consta de 10 punts on entre altres els dos partits es comprometen a "fomentar el diàleg a Catalunya" buscant "formules d'entesa i trobada sempre dins de la Constitució". Segons el text, el govern d'Espanya "tindrà com a prioritat garantir la convivència a Catalunya i la normalització de la vida política". PSOE i Podem també es comprometen a "enfortir l'Estat de les autonomies" per "assegurar la prestació adequada dels drets i serveis de la seva competència" i garantir "la igualtat entre tots els espanyols".

Segons el document, el preacord té com a objectiu situar Espanya "com a referent de la protecció des drets socials a Europa" i expressar el compromís "en defensa de la llibertat, la tolerància i el respecte als valors democràtics com a guia de l'acció de govern".

Els detalls de l'acord es faran públics en els pròxims dies, però aquest dimarts s'han avançat ja les seves bases que parteixen d'un compromís de "consolidar el creixement i la creació d'ocupació" mitjançant el combat a la "precarietat del mercat laboral" i garantint una feina "digna, estable i de qualitat".

PSOE i Podem també aposten per "treballar per la regeneració i lluitar contra la corrupció", així com blindar la revalorització de les pensions i, entre altres, "controlar l'extensió de les cases d'apostes".

També es comprometen a lluitar contra el canvi climàtic, enfortir les petites i mitjanes empreses, i aprovar nous drets que aprofundeixin el reconeixement de la dignitat de les persones com el dret a la mort digna.

El preacord inclou una aposta per la cultura i les polítiques feministes i un compromís de lluita contra el despoblament. També una reforma fiscal justa i progressiva "que ens acosti a Europa i a la que s'eliminin els privilegis fiscals".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: