Lleida
17/29° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Torra amenaça amb el 'no' a totes les pròrrogues si Catalunya no pot decidir el seu futur i no recupera les competènciesEl president de la Generalitat avança que presentarà un paquet de 40 mesures a la reunió de Sánchez amb les autonomies


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha amenaçat el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, amb el 'no' a l'estat d'alarma i a totes els pròrrogues que es proposin fins que Catalunya no pugui "decidir el seu futur" i no es recuperi totes les competències. "Fins que això no passi, ens oposarem a tota pròrroga", ha avisat en una declaració institucional aquest vespre. Precisament demà diumenge Torra té previst participar a la reunió de Sánchez amb els presidents de les autonomies, on ha avançat que presentarà un paquet de 40 mesures que el Govern defensa que són "imprescindibles" per reactivar l'economia catalana.

Entre aquestes mesures hi ha la reversió del dèficit estatal en l'aportació d'equipaments a Catalunya, el pagament de deutes pendents i corregir l'infrafinançament -que ha assegurat que equival a 9.000 milions d'euros- el pagament d'ajuts estatals pel 'Gloria', l'alliberament de superàvits i romanents per a ajuntaments o l'augment del topall de dèficit, que ara mateix està en el 0,2%, entre altres.

De cara a la reunió de demà, Torra ha assegurat que a banda de la recuperació de competències i el dret a decidir hi defensarà que les decisions de desconfinament es prenguin amb criteris únicament sanitaris, ajuts per a pimes i autònoms, el subsidi per conciliació familiar o per persones dependents a càrrec i "acabar" amb el dèficit fiscal vers Catalunya, del 8% del PIB.

Torra, d'altra banda, també ha valorat positivament que Sánchez hagi anunciat aquest dissabte que la setmana vinent s'aprovarà l'ingrés vital al Consell de Ministres, però li ha retret que vagi "amb dos mesos i mig de retard". Tot i això, ara l'ha emplaçat a ser "àgil" i coordinar-se amb l'executiu català per assegurar els pagaments "amb urgència".

Torra, a més, ha aprofitat la compareixença per anunciar que la setmana que ve té previst visitar la Conca d'Òdena perquè representa "com cap altre lloc al país" el "dolor i coratge, la foscor i la força, i la unió i l'aliança per tirar endavant" dels catalans contra el coronavirus.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats