Lleida
17/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Torra supedita la taula de diàleg a que Sánchez accepti parlar de ''la data i les condicions'' d'un referèndumERC exigeix al president que "lideri" la preparació d'una segona trobada i que posi dia per celebrar-la


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha posat de nou condicions per a que es pugui celebrar una segona reunió de la taula de diàleg entre el Govern i l'executiu espanyol. Durant la sessió de control del ple del Parlament, ERC ha reclamat al president que "posi data" a aquesta nova trobada, que l'independentisme "no doni excuses" per a que l'Estat pugui dilatar els tempos en la negociació, i que "lideri" junt al vicepresident, Pere Aragonès, la preparació de l'estratègia conjunta. Torra, en la seva resposta ha deixat clar que per facilitar la celebració de la reunió i agendar-la, Pedro Sánchez i el govern espanyol haurien d'acceptar que es parlés de "la data i les condicions" d'un referèndum d'autodeterminació.

Per al president, el "consens" de l'independentisme rau en "l'autodeterminació i l'amnistia", i aquesta ha de ser la base de les reunions amb l'Estat. Torra, que ha matisat que prefereix "parlar de negociació que de diàleg, perquè dialogar per dialogar no té sentit", ha remarcat que des que va començar la taula "res ha canviat amb la repressió o l'autodeterminació". "Estem igual que en temps de Rajoy", ha dit.

En aquest sentit, Torra assegura que ha de quedar molt clar que "els objectes de la negociació amb l'Estat són la data i les condicions pel referèndum a Catalunya". "És molt fàcil fer aquesta segona reunió. Que Sánchez m'enviï una carta dient que tindrem la reunió per parlar de l'exercici de l'autodeterminació, de la data i les condicions. I a partir d'aquí, que posi tots els punts que vulgui", ha sentenciat des del Parlament.

Torra ha donat aquestes claus en resposta al president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, que ha coincidit amb Torra que "l'amnistia, el referèndum i l'autodeterminació" són les bases del "consens" independentista. "Cal que siguem capaços de posar-nos d'acord per a aquesta segona trobada, i vostè ho ha de liderar, junt al vicepresident Pere Aragonès. Posem data. No regalem la bandera del diàleg", ha dit el republicà.

En aquest sentit, Sabrià ha constatat que "a l'Estat sembla que els hi fa nosa o volen guanyar temps" i per això intenten dilatar el temps fins a la celebració d ela nova reunió de la taula de diàleg. "Els interessa dividir l'independentisme, no els podem donar excuses. Treballem l'estratègia i els objectius de la segona trobada, fem propostes concretes i forcem l'Estat a moure's", ha conclòs.

Torra, però, ha qüestionat la confiança dels republicans en el procés i en el govern espanyol. "Després de la gestió de la pandèmia, creu vostè que l'Estat està més o menys prop de parlar d'autodeterminació? Perquè a la que han pogut han recentralitzat. Té més confiança o menys?

No vull ser un testimoni passiu de la devaluació i la força de l'1-O. Tot el que vagi per exigir autodeterminació, allà hi sóc", ha comentat el president.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats