Lleida
19 / 39° C (sol)
97% 26 km/h


Trump declara l'emergència nacional per aconseguir diners per al mur amb MèxicEl president dels EUA cita la "invasió de drogues i tràfic de persones" a la frontera per justificar el seu decret.


El president nord-americà, Donald Trump, ha citat avui una suposada "invasió" a EUA amb "drogues i tràfic de persones" per justificar el seu recurs a una declaració d' "emergència nacional" i reunir així uns 8.000 milions de dòlars per finançar la construcció d'un mur a la frontera amb Mèxic.

"Avui vaig a signar una emergència nacional (per aconseguir fons per al mur) (...) perquè estem parlant d'una invasió del nostre país amb drogues, amb tràfic de persones", va dir Trump en una declaració davant els periodistes a la Casa Blanca.

"Tenim l'oportunitat d'apropar-nos a 8.000 milions de dòlars, i amb això construirem molt mur", va prometre.

Trump va precisar que rubricaria aquest decret quant acabés la roda de premsa, i ha assegurat que preveu que l'oposició demòcrata el "demandi" davant els tribunals per bloquejar la mesura, tot i que va pronosticar que guanyarà la batalla judicial.

"Avanço que em demandaran, encara que no m'haurien de demandar", va afirmar el mandatari, i ha afegit que el litigi acabarà segurament al Tribunal Suprem, com va passar amb la pugna judicial sobre el seu veto migratori contra els ciutadans de diversos països de majoria musulmana.

"El que passarà, tristament, és que ens demandaran, tristament hi haurà un procés (judicial), i feliçment, guanyarem", ha subratllat.

La declaració d'emergència nacional permet als presidents accedir a una prerrogativa temporal i especial per fer front a una crisi, i l'oposició demòcrata considera que Trump està abusant del seu poder en recórrer a això per reunir fons, atès que el Congrés té la potestat exclusiva en matèria pressupostària.

Segons la Casa Blanca, el recurs de Trump a aquesta mesura executiva li permetria desviar 6.600 milions de dòlars en altres partides pressupostàries dels Departaments del Tresor i de Defensa per dedicar-los a la construcció d'una barrera fronterera.

Al costat de dels 1.375 milions aprovats pel Congrés, la Casa Blanca aconseguiria així gairebé 8.000 milions de dòlars, amb els que busca erigir uns 376 nous quilòmetres (234 milles) d'una barrera fronterera que estaria formada per pals d'acer, i no seria, per tant, un mur de formigó.

Trump va aprofitar més el seu discurs per a "agrair al president" de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, per la seva "ajuda amb les monstruoses caravanes (d'immigrants indocumentats) que han anat venint" cap a Estats Units des de Centreamèrica, travessant territori mexicà.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats