Lleida
4/20° C (boira i sol)
97% 26 km/hTrump 'ordena' a les empreses nord-americanes que deixin de produir productes a la XinaTambé exigeix a les principals empreses de missatgeria que comencin a "localitzar i rebutjar" qualsevol enviament procedent de la Xina que contingui fentanil


El president dels EUA, Donald Trump, va assegurar que respondria a la nova bateria d'aranzels que el Govern xinès i ho ha fet, d'entrada, amb una "ordre" a les empreses nord-americanes perquè deixin de produir a la Xina.

Donald Trump va fer ahir una sèrie de tuits en què ordena a les empreses que avaluïn "alternatives" a la producció en el gegant asiàtic.

La resposta dels EUA va arribar després que la Xina hagi imposat aranzels a béns nord-americans per valor de 75.000 milions de dòlars, en el que suposa un nou episodi en la guerra comercial entre les dues potències. "Respondré als aranzels xinesos aquesta tarda. Aquesta és una GRAN oportunitat per als Estats Units!", Va sostenir el mandatari en un primer missatge. A la cadena de tuits publicada poques hores després de conèixer-se la decisió de Pequín, Trump va acusar el gegant asiàtic d'haver robat al seu país "centenars de milions de dòlars" mitjançant l'apropiació indeguda de propietat intel·lectual.

El president nord-americà ha remarcat que els EUA no "necessiten" La Xina i ha afegit que "estaríem molt millor sense ells". "Les enormes quantitats de diners robades per la Xina als Estats Units, any rere any, durant dècades, s'han d'aturar", ha conclòs.

D'altra banda, Trump va exigir a les principals empreses de missatgeria del país -FedEx, Amazon, UPS i el Servei Postal EUA- que comencin a "localitzar i rebutjar" qualsevol enviament procedent de la Xina que contingui fentanil, un analgèsic sintètic 50 vegades més potent que l'heroïna i que generalment arriba a els EUA des del país asiàtic. "El fentanil mata 100.000 persones cada any. El president Xi (Jinping) va dir que això anava a acabar, però no va ser així", ha lamentat.

El president nord-americà, es va preguntar ahir qui entre el cap de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, i el dirigent xinès, Xi Jinping, és el "pitjor enemic" dels EUA, després que el banquer oferís un discurs i Pequín anunciés més aranzels. "La meva única pregunta és ¿qui és el nostre pitjor enemic, Jay Powell o el president Xi?", Va escriure Trump en el seu compte de la xarxa social Twitter.

Powell va fer ahir un discurs en què va evitar pronunciar-se sobre els propers passos de la Fed en política monetària i la Xina va imposar més gravàmens sobre productes nord-americans per un valor de 75.000 milions de dòlars, al que Trump va assegurar que respondrà. Els responsables del banc central nord-americà van decidir rebaixar els tipus d'interès fins al rang d'entre el 2 i el 2,25%.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats