Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Un 88% dels MIR de Lleida secunden la primera jornada de vaga que durarà tres diesEls residents exigeixen unes condicions laborals dignes amb millores formatives i pujada de sous


Els metges interns residents (MIR) van començar ahir una vaga de tres dies convocada per denunciar les condicions precàries de treball i formació dels 3.500 residents que hi ha a Catalunya.

Un 88% dels MIR que hi ha a Lleida van secundar ahir la primera jornada de la vaga, segons dades aportades pel sindicat Metges de Catalunya. La vaga, que s’estendrà fins dimecres, té com a objectiu reivindicar unes condicions laborals dignes amb l’aplicació de millores en els processos de formació, els descansos i les guàrdies dels residents i unes retribucions de sous adequades a la feina que desenvolupen als centres sanitaris on treballen. La Cèlia Sanjuan, MIR de segon any a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida, va explicar que “ens mantenim a l’espera que l’hospital ens convidi formalment a parlar i negociar sobre quins són els mínims que se’ns poden exigir als MIR, en tant que som un personal que encara estem en formació i, considerem que, les exigències haurien de ser nul·les” i afegeix que “arran de poder parlar sobre què s’espera de nosaltres i en quines condicions, podrem començar a dibuixar el camí que hem de seguir, ja que actualment, el col·lectiu es troba una mica perdut, fet que s’ha agreujat amb l’arribada de la Covid-19”. Sanjuan indica que “les condicions que va marcar el Departament de Treball són molt generalistes i, actualment, els MIR hem de complir amb tot els que se’ns demana excepte les consultes externes i l’atenció a planta” i finalitza dient que “som un col·lectiu que només es fa sentir quan és realment necessari”.

Les patronals i l’ICS ofereixen  millores però el sindicat les veu “insuficients”

L’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals proposen als residents incrementar un 5% el seu sou base en dos anys, controlar el compliment de jornades i descansos establerts per llei i fer seguiment dels programes de formació sanitària. El sindicat, però, ho veu insuficient, motiu pel qual planteja convocar una nova aturada la setmana vinent, aquest cop, de cinc dies de dilluns a divendres. Per a la vaga d’aquesta setmana, el Departament de Treball ha decretat uns serveis mínims per garantir un bon funcionament dels centres mèdics.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats