Lleida
3/17° C (sol)
97% 26 km/hUn helicòpter del SEM ja evacua de nit malalts crítics de Vielha a Barcelona en només 45 minutsL'aeronau sobrevola per corredors lliures de perills


L’helicòpter medicalitzat del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) de la Generalitat que pot fer vols nocturns ja està operatiu per a fer trasllats des de la Val d’Aran, ja sigui a l’Hospital Arnau de Vilanova o bé a qualsevol dels hospitals de Barcelona. L’aeronau permet traslladar de nit al malalt de Vielha a Barcelona amb només 45 minuts, mentre que si el desplaçament es fés per carretera es trigaria fins a quatre hores.

El cap de l’Àmbit de Serveis Especialitzats i Extraordinaris del SEM, Josep Maria Soto, destacava ahir a LA MAÑANA la importància de la posada en marxa d’aquests vols nocturns davant casos d’emergències mèdiques en una zona com la Val d’Aran, força allunyada dels hospitals que disposen de la més alta tecnologia. L’helicòpter preparat per volar de nit incorpora un metge, una infermera, el pilot i un copilot. Donada la complexitat de volar de nit, l’aeronau té reservats uns corredors específics entre Vielha i Barcelona  on estan totalment lliures de perills com per exemple torres elèctriques.

Els vols nocturns des de l’heliport de Vielha van començar el passat mes d’abril i des d’aleshores s’ha fet una evacuació al mes en horari nocturn. D’aquesta manera, indrets com la Val d’Aran estan atesos les 24 hores del dia. El doctor Josep Maria Soto manifestà ahir que els vols nocturns permeten per una banda escurçar de forma significativa el temps de trasllat d’un malalt crític i per una altra banda no restar mitjans al territori ja que l’helicòpter porta associat un equip específic. Així mateix, informà que els trasllats de nit són claus quan es produeixen per exemple situacions com ictus, infarts o traumatismes molts greus per exemple al cap i és de vital importància derivar en pocs minuts al malalt a un hospital amb alta tecnologia per les proves i tractament.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats