Lleida
4/20° C (boira i sol)
97% 26 km/hUn llamp danya el telescopi ‘Assumpció Català’ del Parc Astronòmic del MontsecLa incidència va afectar els motors de l’aparell i el sistema de projecció d’imatge, que ja s’ha reparat


Un llamp ha fet malbé la montura i la projecció d’imatge del telescopi Assumpció Català del Parc Astronòmic del Montsec (PAM). 

Els fets van passar la matinada de l’1 al 2 d’agost, arran de la forta tempesta seca que hi va haver a la zona. Durant la tempesta, un llamp va caure sobre el parc dels telescopis i va afectar la montura (els motors) i la projecció d’imatge del telescopi Assumpció Català, situat a l’Observatori-Aula, segons va explicar ahir el director científic del PAM, Salvador Rivas. “La part de la projecció d’imatges la vam poder solucionar nosaltres amb 24 hores perquè era senzill però la montura és de fabricació americana i no està a la nostra capacitat de solucionar” va assegurar. 

Visita garantida

De moment, però, s’ha resolt de manera provisional connectant el telescopi de la Cúpula Gran amb l’Assumpció Català per poder fer la projecció d’imatges. D’aquesta manera, els visitants poden veure exactament el mateix, malgrat els danys causats pel llamp. “A cada visita, nosaltres els expliquem el que ha passat” afirma Rivas, que assegura que “no afecta els visitants del Parc perquè els danys se supleixen connectant l’altre telescopi per la projecció”. 

Amb aquesta solució provisional, estan a l’espera de saber-ne la diagnosi exacta, que confien “que sigui només una peça en concret del motor”, ja que, sinó, el cost per arreglar-ho oscil·laria entre els 10.000 i els 15.000 euros. De moment, la part que ja s’ha arreglat, la projecció d’imatge, ha costat uns 300 euros aproximadament.

Protecció del parallamps

La caiguda d’aquest llamp ha provocat danys en un telescopi important del Parc Astronòmic però n’hagués pogut provocar molts més si les instal·lacions no comptessin amb la protecció dels parallamps. 

De fet, el director de parc, Salvador Rivas, assegura que “s’hagués pogut fer malbé tots els elements però per sort teniem la protecció del parallamps”. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats