Lleida
6/9° C (pluja)
97% 26 km/hUn museu interactiu al PirineuL'Ecomuseu de les Valls d'Àneu ofereix activitats per a tota la família


L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, situat a Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà), ofereix a l’estiu i també durant tot l’any un seguit d’activitats per conèixer el territori mitjançant un format d’experiències interactives dirigides a 

tota la família.

Jordi Abella, director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, explica que al centre posen en valor i fan accessible el patrimoni de la zona més enllà d’ensenyar-lo i de valorar el museu com a tal. “A partir de la recuperació de diferents equipaments intentem explicar l’evolució històrica i patrimonial de les Valls d’Àneu”, explica.

L’Ecomuseu compa amb activitats que es fan a diferents llocs del territori, no només a Esterri d’Àneu. Un dels equipament principals és Casa Gassia, una vivenda que manté la seva estructura original i que permet descobrir com es vivia al nord del Pirineu fa més de cent anys.

També gestionen diferents equipaments que expliquen algun element patrimonial concret. Per exemple, les esglésies de Sant Joan d’Isil o les visites guiades a ‘La Roseta de Gavàs’, una formatgeria tradicional on es pot participar en la ‘pastorada’, que ofereix una ruta amb el ramat al poble de Gavàs i permet conèixer el territori a partir de la mirada del pastor. És una activitat que s’inclou dins el ventall d’ofertes interactives de l’Ecomuseu.

“Les propostes que estem fent darrerament passen per a que el visitant percebi el territori com un espai actiu i jugui amb ell, a la vegada que permet un coneixement més profund i sortir del model més tradicional de museu”, explica Abella.

En les ofertes interactives també entren les visites teatralitzades de l’Esperanceta, el ‘Joc de dames’ i ‘¡Desperta, Holmes!’, totes dirigides a un públic familiar i no només per als més petits.

La teatralització de l’Esperanceta és una activitat en la qual una actriu visita la casa i aporta tota la informació sobre la vida del moment de manera provocativa i apel·lant directament a les persones del públic. “És un format ‘show’ que ha tingut molt d’èxit i fa anys que fem perquè omple bastant”, afirma el director de l’Ecomuseu, que afegeix que l’activitat ”és una barreja entre personatge històric i actual. L’actriu el defineix com un ‘bufó’ i busca provocar reflexions del passat cap al present”.

Una altra de les propostes és el ‘Joc de Dames’, una visita guiada en clau de gènere per descobrir el paper de les dones en l’àmbit històric. Abella relata que moltes vegades el què s’explica del patrimoni és molt “sesgat” i que per això intenten explicar el paper de les dones en l’època medieval per normalitzar un altre relat històric, tradicionalment molt masculí.

‘¡Desperta, Holmes!’ es fa a les esglésies de Sant Pere de Sorpe i Sant pere de Jou i planteja un anàlisi històric a partir d’un joc de pistes. “Funciona molt bé en una estructura familiar, però no són activitats només per la canalla sinó que també per a que hi vagin famílies al complet”, diu Abella.

“Els museus no han de ser espais tancats sino que cada cop més la proposta és obrir-se al territori per coneixer-lo, explicar-lo i fer-lo més interactiu. Crec que aquesta és la tendència i el model cap a on hem d’anar”, manifesta el director de l’Ecomuseu.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats