Lleida
21-37° C (sol)
97% 26 km/h


Un pacte tripartit de dretes ‘a l’andalusa’ farà fora Manuela Carmena de l’alcaldia de MadridA la Comunitat, també podrá governar malgrat el triomf socialista


L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, perd l’ajuntament davant el PP, Cs i Vox que sumen els 29 regidors que es requereixen per a la majoria absoluta. Carmena (cap de llista de Más Madrid) no podrà governar la capital amb el suport del PSOE, ja que entre tots dos partits sumen 27 regidors, enfront dels 29 que es necessiten per a la majoria absoluta i que si arriben PP, Ciutadans i Vox. La dreta, liderada pel PP, amb 15 regidors, seguida de Ciutadans, amb 11 i Vox que entra per primera vegada a l’Ajuntament amb 4 regidors sumen la majoria necessària i els populars recuperen l’Ajuntament de la capital. Carmena va dir ahir que deixarà la política activa un cop s’hagi constituït la nova corporació i no va voler culpar “ningú” dels resultats d’ahir.

En d’altres capitals importants destaca València, on l’actual alcalde Joan Ribó (Compromís), reté la vara de comandament de la tercera ciutat d’Espanya i podrà governar per segon mandat al costat del PSPV-PSOE, després de la desaparició de Unides Podem. El PSOE, per la seva part, revalida les alcaldies de Sevilla i Vigo amb la suma de Adelante Sevilla en el primer cas i amb majoria absoluta en el segon. A Vigo, l’alcalde del PSOE, Abel Caballero, regidor de la ciutat des de fa dotze anys, revalidaria el càrrec i ampliaria la seva majoria absoluta amb 20 regidors enfront dels 17 actuals mentre que l’alcalde socialista Juan Espadas obtindria 15 regidors. A Sevilla, el PP trauria 8 regidors i Vox entraria al consistori amb dos. Al País Basc, el PNB obté a Bilbao 14 regidors, a un de la majoria absoluta.

A Màlaga, l’alcalde del PP Francisco de la Torre podria mantenir-se al capdavant de la corporació si els dos regidors de Cs se sumen als 14 del PP, i obtenir així els 16 necessaris per a la majoria absoluta.

Comunitat de Madrid

El PSOE hauria guanyat en nou de les 12 comunitats on es van celebrar eleccions, encara que al tancament de l’edició no s’havia escrutat el 100%. El candidat del PSOE a la presidència de la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, tractarà de buscar una majoria per formar govern com a guanyador de les eleccions autonòmiques, malgrat que el bloc PP, Ciutadans i Vox ha obtingut majoria absoluta a les eleccions. “No renunciem a aquesta possibilitat”, va assenyalar Gabilondo, amb la resta de la seva candidatura autonòmica i l’aspirant a l’Ajuntament, Pepu Hernández, a la Sala de Columnes del Cercle de Belles Arts.

El PSOE és el guanyador de les eleccions amb 27,42% dels vots i obté 37 escons a l’Assemblea de Madrid, però no podria governar perquè el bloc PP, Ciutadans i Vox arriba la majoria absoluta. El PP ha quedat com a segona força amb 22,16% dels vots i 30 escons, 18 menys dels que tenia ara.

Per la seva part el PSOE guanyaria les eleccions autonòmiques a l’Aragó, però no aconsegueix sumar amb les forces de l’esquerra per aconseguir la majoria, encara que sí que ho aconseguiria amb els 11 diputats que obté Ciutadans, mentre que Vox entra al Parlament amb tres escons.

Els socialistes s’han convertit també en el partit més votat en les eleccions autonòmiques a Castella-la Manxa i ha aconseguit una àmplia majoria absoluta, amb 19 parlamentaris autonòmics, mentre que el PP s’ha quedat amb deu diputats, dels 33 en joc. A més, Ciutadans irromp amb força en les Corts regionals i aconsegueix quatre escons, mentre que Unidas Podemos passa de dos diputats a cap i Vox es queda a les portes del Parlament regional. El PRC de Miguel Ángel Revilla es convertiria per primera vegada en la primera força política de la comunitat de Cantàbria mentre que el PP passaria a ser el segon partit de la regió, i Vox s’estrenaria al Parlament càntabre amb dos diputats. El PSOE hauria superat el PP a les eleccions autonòmiques de Balears per primera vegada i reforça el seu lideratge en l’esquerra per trencar amb l’alternança.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats