Lleida
15/27° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Una jove lleidatana endega una recollida de suports perquè s’investigui el seu tipus de càncerCarla Gardeñes: “El càncer ha estat un mestre de vida”


La Carla té 24 anys, és de Lleida, i sempre ha perseguit un somni: cantar i transmetre el que sent a través de les paraules i la música. Al 2017, mentre estudiava Filologia Catalana a la UdL, es va apuntar a uns tallers de teatre musical a l’Aula de Teatre de Lleida que la van portar als escenaris amb tres obres musicals. Amb l’emoció de participar en aquests espectacles, la Carla va decidir que estudiaria teatre, tot i que no sabia com transmetre als seus pares aquesta passió. A l’estiu d’aquell any, el seu metabolisme i el seu cos van començar a patir canvis: va guanyar pes i li va canviar la veu. Va creure que eren l’estrès i els nervis.

Després de visitar-se amb diferents especialistes de la salut, li van diagnosticar un tumor: estava situat a la glàndula suprarenal dreta, què és també on es segreguen l’adrenalina, el cortisol i les hormones i, que s’activa per l’estrès. Així, al febrer de 2018 es va sotmetre a la primera operació per extreure aquell tumor. La intervenció va anar bé, no obstant, s’havia de tractar amb radioteràpia durant els tres mesos posteriors. Tot i que la radioteràpia es realitza també a la ciutat de Lleida la Carla, veïna de la Bordeta, anava cada dia a Barcelona amb el tren acompanyada del seu pare o la seva mare per fer el tractament.

La prescripció de la radioteràpia té per objectiu irradiar la zona afectada o operada perquè, si ha quedat alguna resta del tumor dins de l’organisme no es reprodueixi. Mitjançant visites periòdiques, els metges se n’adonen que la radioteràpia no està funcionant i, amb una biòpsia constaten que les cèl·lules canceroses s’han estes al fetge. L’octubre de 2018, arriba la segona operació, aquesta per extirpar la part del fetge afectada.

Després de la cirurgia, li prescri-uen quimioteràpia: una vegada per setmana durant vuit mesos, anava a l’hospital Arnau de Vilanova a les sessions que consistien en restar asseguda durant tres o quatre hores, connectada a una màquina que li administrava els fàrmacs de forma intravenosa. Durant aquestes sessions, la Carla tenia molta estona per pensar i es sentia abatuda. “Pensava que no sobreviuria al càncer i, havent perdut la veu, tampoc em sentia amb ganes de lluitar” afirma.

El seu gran suport

Els seus pares, preocupats, li feien recolzament. Ella, no obstant, es feia la dura, no compartia les seves preocupacions, ni pensaments ni emocions amb ningú. La seva germana gran, que resideix a Itàlia, ho va viure en la distancia també amb molta preocupació. La mare de la Carla no parava de buscar formes d’ajudar a la seva filla: metges de nutrició, bioenergètica, oncotèrmia, amb vitamina C, etc. Va anar exhaurint les possibilitats, fins que va trobar el Programa Avanzado de Recuperación y Apoyo (PARA) de l’associació internacional Generar Salud,que es dur a terme a Barcelona.

Aquest programa consisteix en elaborar un pla de salut específic per a cada pacient, reforçant la medicina facultativa tradicional. Allí, la Carla va adquirir eines per ser una pacient activa en el seu procés de sanació: “Vaig canviar la meva perspectiva de vida, el càncer ja no era una cosa externa ni aliena, sinó que ara era un mestre de vida per recuperar les passions i ser jo mateixa, per conèixer les meves limitacions i potencials, per aprendre a ser vulnerable, per treure les culpes i ressituar les responsabilitats, per reconciliar-me amb la situació, l’entorn i amb mi mateixa”.

Compartir l'experiència

Actualment la Carla té un diagnòstic d’un carcinoma suprarenal, un tipus de càncer estrany de creixement ràpid que pateix una persona entre un milió. Així, ha participat en assajos clínics que li han permès accedir a fàrmacs en proves que encara no estan al mercat, i a tractaments més específics per a la seva malaltia. També fa activisme a través del compte de Instagram @lamossegadadeltauro en referencia a la seva cicatriu. Allí comparteix els seus pensaments i emocions en forma de poemes. Ara aprèn a tocar la guitarra per musicar-los.

Arrel de la passada edició de la Marató de Tv3 dedicada a les malalties rares, la plataforma OsOigo.com es va posar en contacte amb ella per tirar endavant una iniciativa de recollida de signatures on-line per demanar al Parlament de Catalunya mesures socials que millorin la vida dels malalts, més polítiques i pressupost des de les institucions per investigar noves cures contra el càncer, així com incentivar més campanyes de sensibilització i conscienciació perquè la gent sàpiga el que suposa una malaltia en una persona jove. El seu objectiu es arribar als 500 suports i actualment ja compta amb més de 300. Pots conèixer la seva història i fer la teva aportació a la plataforma www.osoigo.com.

Les Pastisseries Marqués elaboren un pa solidari per recaptar fons contra el càncer

L’anomenat Pa Solidari de Lleida en es podrà comprar en breu a les cinc Pastisseries Marqués que aquesta firma té a diferents punts de la plana de Lleida. És un producte que ha nascut amb la voluntat que els lleidatans, amb un producte de consum diari, puguin contribuir a la lluita contra el càncer.

Com a mínim, més d’un 25% de la recaptació es lliurarà a AECC Lleida (Associació Espanyola Contra el Càncer). No hi ha destinació a un projecte contra el càncer concret, ja que els dos promotors del pa solidari (UA1 Lleida Ràdio i Pastisseries Marqués) consideren que en cada moment pot haver-hi diferents necessitats en la lluita contra el càncer. Per tant, serà la mateixa AECC Lleida que decidirà on es destinaran els diners obtinguts.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats