Lleida
0/7° C (núvols)
97% 26 km/hUna novel·la apropa els conflictes dels bàndols de la Biga i la BuscaEl cerverí Carles Granell situa la trama en el marc de la guerra civil catalana


Cròniques del virrei és la primera novel·la del cerverí Carles Granell. “Ha estat tota una aventura” comenta amb sinceritat a LA MAÑANA l’autor, que actualment viu a Tàrrega. I no és per a menys, ja que per fer-la realitat ha necessitat una extensa tasca de documentació i recerca històrica. El resultat, després de més de 4 anys de feina, és una novel·la que frega les 600 pàgines en la qual l’autor ens apropa una trama situada al segle XV en el marc de la guerra civil catalana entre els nobles de la Biga i la Busca, o els que eren els partidaris dels Trastàmara contra els de Pere de Coimbra com els reis legítims de la corona d’Aragó.

la biga i La busca

La Biga i la Busca foren dos bàndols polítics en què es dividiren els habitants de Barcelona durant el segle XV. Així, la Biga, que tenia el control del poder municipal i que s’oposava als sectors vinculats amb l’economia productiva, estava integrada per la majoria dels ciutadans honrats i alguns mercaders, mentre que la Busca, que apostava per implementar mesures proteccionistes, era el partit dels menestrals, mercaders i artesans que aspiraven a controlar el govern municipal per fer complir els privilegis, les llibertats i els costums a la capital catalana.

Tot i ser un autor novell, Granell diu sentir-se “satisfet” i “orgullós” del resultat i confessa que “sempre m’ha agradat escriure, però tenia l’objecció i el neguit de saber si estaria a l’altura”. Per això, l’autor cerverí no amaga que el seu objectiu inicial era fer un relat més petit. “La meva idea era fer un text que no superes les 12 pàgines però vaig anar escrivint i escrivint...”, explica. A banda de la narrativa històrica, el lector també trobarà entre les seves pàgines trames polítiques, amors, desamors, traïcions i conspiracions. “La meva idea és que qui em llegeixi es faci una idea de l’època històrica sense que li suposi un esforç”. Perquè per a Granell n’ha suposat un, i de ben gros. “El més difícil ha estat donar versemblança al relat i introduir anacronismes i mots antics sense que aquests resultessin forçosos i feixucs”. El llibre es pot comprar a llibreries de Cervera, Tàrrega, a la Caselles de Lleida i a Amazon.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats