Lleida
17/29° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Unes 1.300 persones de Lleida pateixen paràlisi cerebralAREMI commemora el dia mundial d’aquesta discapacitat amb un flashmob


La demarcació de Lleida acull unes 1.300 persones amb paràlisi cerebral o discapacitats similars, una afectació greu d’origen neurològic que els condiciona a nivell físic, sensorial i emocional.

Més de 200 persones, entre usuaris i ciudadors d’AREMI, familiars, alumnes de 6è de Primària de l’escola Ciutat Jardí, autoritats i desenes de ciutadans, van commemorar ahir a la plaça de la Paeria el Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral. L’acte, organitzat per l’associació AREMI, va incloure la flashmob “Jo sóc com tu” -amb la versió musical a càrrec del grup Buhos-, la lectura d’un manifest a partir de les inquietuds de persones amb paràlisi cerebral i la penjada de reflexions a l’”arbre dels desitjos”. 

La presidenta d’AREMI, Ma Mercè Batlle, va manifestar que “en l’actualitat l’associació atén un centenar de persones afectades greument per la discapacitat, que necessiten ajudes especials per comunicar-se, desplaçar-se o alimentar-se”.

Batlle va afegir que a Lleida hi ha 1.300 persones amb paràlisi cerebral -una ràtio d’1,5 ciutadans per cada 500 habitants-; a Catalunya, 20.000, i a Espanya, 120.000. D’aquests totals, el 80% són persones amb grans necessitats de suport. 

LES RECLAMACIONS

La lectura del manifest del Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral va anar a càrrec d’usuaris d’AREMI que, en nom de totes les entitats que formen part del moviment associatiu d’aquesta discapacitat, van demanar la col·laboració de les institucions i de la ciutadania perquè donin suport al dret de les persones amb paràlisi cerebral a ser ciutadans actius. 

Els usuaris de l’associació lleidatana van requerir una atenció en tots els àmbits (mèdic, educatiu, etc.) durant tota la vida, sense que importi el lloc de residència i una coordinació entre els serveis sanitaris i els socials per tal de reconèixer els professionals que els atenen i crear xarxes de cooperació entre associacions i centres d’atenció, orientació i assessorament. 

A més, també es van demanar investigacions socials per determinar les necessitats reals de les persones amb paràlisi cerebral i recursos socials per a totes les comunitats autònomes; l’acompanyament social per a la presa de decisions, i una especial protecció de les dones amb paràlisi cerebral per acabar amb la violència de gènere o la intromissió en la seva vida íntima. 

En l’acte de commemoració, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va afirmar que s’ha de continuar treballant per la solidaritat, la responsabilitat social i per una societat més lliure, justa i completa”. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va dir que la institució és al costat de 200 associacions sense ànim de lucre. Finalment, el delegat del Govern de la Generalitat, Ramon Farré. va afirmar que les administracions tenen el deure que els drets de les persones amb paràlisi cerebral es respectin i “així ho farem”, va concloure.

AREMI s’ha sumat a la campanya del Moviment ASPACE amb el hastag #DalelaVuelta per tal de donar visibilitat a les situacions de vulneració de drets de les persones amb paràlisi cerebral amb grans necessitats de suport per aconseguir que la societat empatitzi amb aquesta realitat. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats