Lleida
3/14° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Unes 3.000 persones exigeixen a Lleida “amnistia i llibertat” pels presos al saber-se la sentènciaEls estudiants defensen davant de la Subdelegació del Govern fer una “mobilització indefinida” i acusen l’Estat de “feixista”


Feia una hora escassa que s’havia publicat la sentència que condemnava de 9 a 13 anys de presó els presos independentistes. S’esfumava així qualsevol rastre d’esperança entre el sobiranisme. A Lleida, la pluja començava a amenaçar però ni els ruixats que van caure no van impedir que els primers a sortir als carrers a defensar la llibertat dels presos fossin els i les estudiants de les diferents facultats. 

Amb un sentiment de “ràbia, injusticia i vergonya” generalitzat entre ells i elles, els havien convocat les assemblees de les facultats i els Comités de Defensa de la República. Des de Cappont i des d’Agrònoms, van baixar en columnes fins al Rectorat, on unes tres mil persones es van aplegar a les 13.00 del migdia, arrencavenla manifestació per exigir l’alliberament immediat dels presos polítics i acusar l’Estat espanyol de “feixista”. 

En un principi havia de ser una manifestació estudiantil, però s’hi van sumar també simpatitzants d’Òmnium, que s’havien concentrat en un primer moment davant del Rectorat i gent que s’hi anava sumant a mesura que avançava. Un cop aplegats tots els estudiants i abans de començar la marxa, alguns d’ells van cremar capses de cartró amb imatges dels polítics espanyols i amb el lema escrit “100 anys de sentència”. En aquest moment, es van cridar consignes com “els carrers seran sempre nostres”, “l’únic terrorista, l’Estat capitalista”, “llibertat presos polítics” o “s’ha acabat la pau social”.

moments de tensió

El recorregut cap a la Subdelegació utilitzat en les darreres manifestacions canviava i decidien arribar-hi per Ricard Vinyes i cap a l’avinguda Prat de la Riba, on es van produir els primers moments de tensió amb els agents policials.  Paraven davant de la seu de la Policia Nacional encenent bengales de fum. Al crit de “fora les forces d’ocupació” i “vergonya em faria ser policia”, alguns dels manifestants es van encarar amb els agents i els van llençar ous, sense arribar a  tenir més incidents. Al mateix moment, un dels veïns del carrer va treure una bandera espanyola al balcó, fet que va provocar una forta xiulada per part dels manifestants. “De moment, només ha estat una bandera espanyola”, comentava el propietari del bar de sota l’edifici. La seu es trobava custodiada per diverses furgones, però els agents no van haver d’actuar en cap moment. 

La tensió va desaparèixer fins a arribar a la Subdelegació del Govern espanyol, on alguns dels concentrats van tornar a llençar ous, pintura, botelles i alguns petards contra els Mossos d’Esquadra. Això va portar als agents a preparar-se per si calia actuar, un fet que finalment no va ser necessari per la pacificitat de la mobilització. En aquest punt del trajecte, els manifestant també van retreure als agents dels Mossos que els gravessin amb una càmera, fet pel qual molts d’ells van decidir tapar-se la cara, ja que ho consideren una acció per “criminalitzar i reprimir tot el moviment”.

Blindada amb un fort dispositiu policial, conjunt amb la Policia Nacional i els Mossos, la Subdelegació del Govern va ser la seu on els estudiants van llegir el  seu manifest amb un record als set membres dels CDRs detinguts acusats de terrorisme. Denunviaven “els més d’un miler d’independentistes de base amb processos judicials oberts, la presència massiva de Guàrdia Civil i Policia Nacional i la repressió continuada dels Mossos contra els moviments socials” o asseguraven que “el seu objectiu és atemorir-nos i desmobilitzar-nos”. Però davant d’això, es mantenien ferms en defensar que “davant d’aquest moment d’excepcionalitat no ens queda altra alternativa que avançar amb una mobilització massiva, contundent i indefinida”. 

crítiques als partits

Així mateix, durant el manifest, els estudiants també van aprofitar la mobilització per fer una crítica als partits independentistes: “No deixem que partits i entitats independentistes ens tornin a enviar a casa com la tardor del 2017”. Un cop finalitzat el manifest, passats dos quarts de tres del migdia, la mobilització es va dissoldre, tot i que alguns dels estudiants van tornar cap al Rectorat, lloc on va començar la manifestació, per celebrar una assemblea. 

D’altra banda, tot i que aquesta mobilització estudiantil es donava per tancada al migdia, molts dels manifestants quan sortien es van trobar amb altres companys dels Comités de Defensa de la República tallant el Pont Vell, a l’alçada d’Indíbil i Mandoni. Uns fets que es van anar produint al llarg de la jornada i que van causar talls de circulació durant bona part del dia, sense causar cap incident remarcable amb els conductors que havien de passar per aquestes vies. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats