Lleida
5/16° C (pluja)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Unió de Pagesos es mobilitza amb tractorades arreu de país per exigir a l'Estat mesures per a la pagesia professionalReclama una aplicació "justa" de la PAC i un repartiment "equitatiu" del valor afegit a la cadena alimentària, entre altres peticions


Unió de Pagesos s'ha mobilitzat aquest dijous amb tractorades a Lleida, Girona, Tarragona, Manresa i Tortosa, que han finalitzat davant de diferents delegacions estatals d'aquestes ciutats, per exigir al govern espanyol mesures "urgents" per a la pagesia professional, que suposen uns 300 milions d'euros anuals per a Catalunya, segons calcula el sindicat. Unió de Pagesos reclama, entre altres peticions, una aplicació "justa" de la Política Agrària Comuna (PAC) a l'Estat i un repartiment "just i equitatiu" del valor afegit a la cadena alimentària per tal d'equiparar les rendes dels pagesos amb les de la resta de ciutadans. Les protestes s'han fet conjuntament amb altres arreu de l'Estat convocades per la resta d'organitzacions que integren Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders.

Unió de Pagesos exigeix al govern espanyol que surti elegit el 28-A, així com als diferents grups polítics, la modificació "urgent" de les normes i la legislació per aconseguir l'establiment, com a agricultor actiu, en l'aplicació de la PAC actual a l'estat espanyol, a aquell que obté almenys, el 25% dels ingressos totals de les activitats agràries, i una franquícia de 1.250 euros anuals per tal de no excloure els sectors socials del món rural. L'organització també reclama que s'estableixin pràctiques equivalents a pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient perquè no sigui obligatori abandonar la capacitat productiva. 

Pel que fa a la comercialització, el sindicat exigeix una regulació "específica" de venda a pèrdues a la cadena alimentària que incorpori, a més del preu de compra dels productes i serveis, els costos directes i indirectes de cada esgraó de la mateixa cadena. Així, l'establiment de la consideració de posició de domini a la cadena alimentària hauria de fixar-se en una quota del 8% del mercat.

UP també demana un gasoil professional agrícola, ramader i forestal de 0,021 euros per litre d'impost especial d'hidrocarburs, el mínim establert a la Unió Europea, així com l'aplicació d'un IVA reduït del 10% i l'aplicació d'aquest gasoil a tots els usos professionals de les explotacions com la calefacció de les granges i hivernacles o els vehicles afectes a l'explotació.

En matèria de cotitzacions, Unió de Pagesos reclama l'equiparació de les especialitats de cotització dels petits i mitjans autònoms agrícoles, ramaders i forestals, quan aquests contracten treballadors per compte aliè sotmesos a la cotització en el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Aliè Agraris del Règim General de la Seguretat Social.

Entre altres peticions, el sindicat també exigeix l'adequació dels mòduls de l'IRPF per als productes agrícoles, ramaders i forestals, atès l'establiment del Salari Mínim Interprofessional en 12.600 euros per al 2019 i l'encariment progressiu de les cotitzacions a la Seguretat Social per a la contractació de treballadors per compte aliè, així com l'augment del 10% de les despeses de difícil justificació en l'estimació directa de l'IRPF per a les persones agricultores, ramaderes o silvicultores. Un altre punt és la modificació de la Llei reguladora de les hisendes locals perquè incorpori una reducció en la base imposable a les construccions agràries mitjançant un índex corrector en l'àmbit municipal.

Una cinquantena de tractors a Tarragona

Al Camp de Tarragona la protesta ha mobilitzat mig centenar de tractors que han sortit des de Falset, Reus i el Morell, i que s'han adreçat fins a la subdelegació del govern espanyol a Tarragona, a la plaça Imperial Tarraco. Responsables del sindicat Unió de Pagesos han accedit a l'edifici per lliurar un manifest al subdelegat, que ja els va rebre fa unes setmanes amb motiu de la crisi de l'avellana.

En clau territorial, una de les grans reclamacions és que l'Estat habiliti l'ajuda de 120 euros per hectàrea per als productors d'avellana. El responsable d'Organització d'Unió de Pagesos, Josep Carles Vicente, ha insistit que el Govern ha començat a "posar pedaços" a la situació, però ha exigit a l'executiu espanyol que "governi fins a l'endemà de les eleccions" i també actuï amb "responsabilitat" envers la pagesia.

Pel que fa a la situació de crisi en el sector de l'avellana, Unió de Pagesos reclama una aportació de pressupost suficient i l'habilitació de l'ajuda d'Estat a superfícies de fruita seca de 120,75 euros per hectàrea per a tots els titulars d'explotacions amb avellaner, així com l'aplaçament extraordinari en el pagament de les quotes de la Seguretat Social per a tots els titulars d'explotacions amb avellaner a Catalunya, i la posada en marxa d'una línia d'assegurança experimental de rendiments per al conreu de l'avellaner.

Prop d'un centenar de tractors a l'Ebre i reivindicacions urgents pels cítrics i l'oli 

A les Terres de l'Ebre s'han concentrat prop un centenar de tractors per la protesta convocada per Unió de Pagesos a Tortosa. A primer a hora del matí part dels manifestants han sortit des de Gandesa, la capital de la Terra Alta, fins a Tortosa on s'han reunit amb la resta de participants a la Cooperativa Soldebre. Els tractors han creuar amb una marxa lenta la ciutat, des dels barris de Ferreries fins al Temple, passant pel centre de la capital ebrenca. 

A la delegació d'Hisenda han lliurat les peticions transversals del sector que en el cas de l'Ebre, necessita un cop de timó en produccions que agonitzen, com els cítrics o l'oli. Rafel Verdiell, portaveu del sindicat al territori, ha apuntat que són sectors "que estan molt greus" i s'inclouen a les peticions transversals tot i que també tenen la seva plataforma. "L'oli no esta gaire bé però no de la forma que està el cítric, que està realment molt malament perquè les importacions que s'estan fent des d'Àfrica li estan fent mol mal", ha insistit. A Tortosa també s'ha posat l'accent en defensar el territori de noves agressions, com els abocadors o el negoci de l'aigua. 

Mig centenar de tractors a Girona

Des de Girona, el coordinador d'Unió de Pagesos (UP), Joan Caball, ha carregat contra els que ha denominat "pagesos de sofà", que reben bona part de les ajudes que l'Estat destina. Caball considera que si es repartissin millor aquestes prestacions es podria arribar a tenir 6.000 euros més per explotació arreu de Catalunya. "Ens cal cuidar aquells que veritablement fem de pagès, i no pas aquells que guanyen diners sense haver de moure's", ha assenyalat.

La marxa a les comarques gironines ha coincidit amb la trobada d'una cinquantena de tractors al Pavelló de Fontajau de Girona. D'allà han anat fins a la subdelegació del govern espanyol a la Gran Via on han tallat la carretera durant una mitja hora. Després d'entrar a registre el document que pretenen fer arribar al Ministeri d'Agricultura, han llegit un manifest i han marxat sense que es produïssin incidents. 

Una quarantena de tractors a Lleida, i una quinzena a Manresa

A Lleida, un centenar de tractors han sortit des dels Camps Elisis i s'han dirigit fins a la subdelegació del govern espanyol a la capital del Segrià, on representants del sindicat han estat rebuts pel subdelegat José Crespín, que s'ha compromès a traslladar les seves reivindicacions al Ministeri d'Agricultura. Una vuitantena de pagesos s'han concentrat davant de l'edifici estatal per fer sentir les seves peticions. En el cas de la capital del Segrià, s'ha posat especial èmfasi en la necessitat d'articular en altres zones productores plans d'ajuts per a l'arrencada de plantacions de fruita de pinyol, com el que ha posat en marxa a Catalunya el Departament d'Agricultura. 

Unió de Pagesos ha aplegat a Manresa una quinzena de tractors i una trentena de persones. La marxa ha sortit del Palau Firal de la capital del Bages i ha finalitzat davant de la delegació de l'Agència Tributària a Manresa.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats