Lleida
21-37° C (sol)
97% 26 km/h


Vicent Vidal guanya el 34è premi Valeri Serra i Boldú de Cultura PopularAmb l’obra 'Una història de la literatura popular valenciana (1873-2018)'


Vicent Vidal, ha guanyat el 34è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular amb l’obra “Una història de la literatura popular valenciana (1873-2018)”. En el treball, s’analitzen les obres, els autors i les institucions que s’han dedicat a la literatura oral popular al País Valencià entre 1873 i 2018 en relació amb les vicissituds històriques i culturals que els han fet possibles.

L’anàlisi parteix d’una fonamentació teòrica que té presents els estudis previs proposats per a contextos equivalents en altres territoris, especialment del domini lingüístic compartit. 

El lliurament de premis de la 34a convocatòria dels Premis Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, va tenir lloc al Teatre Armengol de Bellpuig el dissabte 13 d’abril de 2019 a 2/4 de 9 del vespre, en el marc d’una vetllada literària durant la qual es va presentar el llibre de l’obra guanyadora de l’any passat “Adelaida Ferré Gomis, folklorista: l'art de brodar rondalles” de Laura Villalba Arasa, a càrrec del Sr. Ramon Miró i també es va presentar l'opuscle “Gent de Casa” dedicat a l'Orfeó Joventut, a càrrec de Narcís Saladrigues.

Vicent Vidal (la Vila Joiosa) va recollir el guardó de mans de la Hble. Sra. Mariàngela Vilallonga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Sr. Francesc Sabanés, diputat provincial de la Diputació de Lleida i del Sr. Salvador Bonjoch, alcalde de Bellpuig.

L’acte de lliurament de premis va estar acompanyat de les interpretacions del grup balaguerí de música popular i tradicional Ksonronda.

També durant la vetllada es va repartir el cinquè plec del col•leccionable “Dotzena de frare” dedicat a enguany a Pere Xich de Pau Bertran i Bros.

La publicació "Dotzena de frare" la va començar a editar l'organització del premi l’any 2015, amb la intenció d'aproximar la cultura popular i folklòrica del nostre país. El col•leccionable constarà de 13 plecs i presenta cada any materials d'un folklorista o estudiós.

Premis infantil i juvenil

Juntament amb l’acte de lliurament del premi de la categoria absoluta del 34è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, es van lliurar al Teatre Armengol de Bellpuig el dissabte 13 d’abril al vespre, els premis de les categories Infantil i Juvenil d’aquest certamen, al que podia participar qualsevol alumne d’ESO, batxillerat i de cicles formatius de centres públics i privats de terres de parla catalana.

Aquests premis estan organitzats per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Bellpuig i l’Institut Lo Pla d’Urgell de Bellpuig, amb la col•laboració de la Biblioteca Municipal Isidor Cònsul.

Primers premis de la 34a edició del premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular. Categories: Infantil, Juvenil (categoria A) i Juvenil (categoria B).

Premi Infantil:

Alumnes de 1r i 2n d’ESO.

1r premi: 

Títol del treball: La màgia d’explicar bogeries plenes de realitat.

Autora: Abril Varela Griñó (2n d’ESO).

Població: Barbens.

Premi Juvenil (categoria A):

Alumnes de 3r i 4t d’ESO.

Premis declarats deserts.

Premi Juvenil (categoria B):

Alumnes de batxillerat i cicles formatius.

1r premi: 

Títol del treball: La febre del rock. Festivals i grups musicals de les Garrigues.

Autor: Jordi Capdevila Piñol (2n Batxillerat).

Població: Arbeca.

Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular

Els Premis Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, són una cita anual per haver-se convertit en una eina imprescindible per a la recuperació i divulgació d'un patrimoni cultural que, si no fos així potser cauria en l’oblit. 

L'encert de la creació d'un premi literari d'aquestes característiques, ha estat sempre avalat per l'esperit d'investigació i de servei d'uns escriptors vers el seu poble. És per aquest motiu que a banda de la important dotació econòmica, l'Ajuntament de Bellpuig i Publicacions de l'Abadia de Montserrat van crear la Biblioteca de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú, amb el compromís de reunir un fons bibliogràfic que en refermés la seva importància i n'assegurés la divulgació dels treballs i obres guanyadores.

L'Ajuntament de Bellpuig, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat convoquen el Premi Valeri Serra i Boldú que, des de fa 34 anys, és la més alta consideració en reconeixement de treballs de recerca i de difusió en l’àmbit de la cultura popular i tradicional de les terres de parla catalana. 

Impulsat per l'Institut Lo Pla d'Urgell, la Biblioteca Municipal Isidor Cònsul i l'Ajuntament de Bellpuig i amb la col•laboració del Consell Comarcal de l’Urgell. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats