Lleida
1/13° C (boira i sol)
97% 26 km/h

11 desembre 2019


Xavier Artigas: ''El discurs d'odi s'està instal·lant i aquests projectes són necessaris i urgents''El director estrena demà el seu darrer documental, dirigit amb Xapo Ortega


Demà divendres s’estrenarà als cinemes el documental ‘Idrissa, crónica de una muerte cualquiera’, dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega, autors del premiat ‘Ciutat Morta’, tot i que a Lleida no es podrà veure fins el 26 de novembre.

El documental se centra en la investigació de la mort en estranyes circumstàncies del jove guineà de 21 anys Idrissa Diallo al Centro de Internamiento de Extranjeros (CIE) de Barcelona el 2012 i el retorn del seu cos al petit poble on va néixer amb la seva família. El director Xavier Artigas explica a LA MAÑANA que des del moment en què van succeir els fets ja van prendre la decisió d’abordar el tema. “Estàvem amb Ciutat Morta i la seva mort ens va agafar en un context en què hi havia les protestes del 15-M”, diu. Així, tot just acabat el seu primer llargmetratge junts, ja es van posar a treballar.

El procés de gravació i d’investigació del documental ha estat força llarg i a vegades frustrant, entre altres motius “per l’opacitat de les autoritats”, que cobreix “la impunitat dels cossos policials i els responsables de la violència institucional”. “Va ser molt complicat accedir a la informació, als arxius i cap responsable del CIE va voler reunir-se amb nosaltres”.

El documental, a més d’aquesta investigació, narra el retorn del cos d’Idrissa al seu poble per descansar amb la seva família. Artigas parla de reparació. “Vam acompanyar-lo en el seu viatge de tornada, és el mínim que podíem fer perquè puguin descansar en pau ell i la seva família”.

A més de contar una història, per Artigas i Ortega també és molt important la part cinematogràfica. “El documental no és un reportatge, sembla que sigui un gènere menor però nosaltres el tractem igual i ens agrada fer projectes ètics, però també estètics, i que aquesta pròpia estètica ajudi a fer pensar”, diu Artigas.

Idrissa, crónica de una muerte cualquiera, que ja ha estat guardonat amb premis com el Montserrat Roig al periodisme o l’Screenly Award a Documenta Madrid 2019, competeix per ser nominat en la 12a edició dels Premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català després de passar una primera selecció. Artigas diu que els premis sempre són benvinguts perquè són “un reconeixement a la feina feta i, a més, en aquests projectes de circuits tancats, fan que l’obra desperti interès”. L’estrena del documental de Xavi Artigas i Xapo Ortega s’emmarca en un context en què l’ultradreta ha experimentat un auge a Espanya. Per això, Artigas creu que “aquests projectes són més necessaris que mai, tenim urgència perquè el discurs d’odi s’està instal·lant i ja l’estem veient a les televisions, fins i tot les públiques”.

Idrissa, crónica de una muerte cualquiera arribarà a Lleida el 26 de novembre a JCA Cinemes Lleida-Alpicat (18.00 hores) i al Teatre Principal (20.00), on es comtarà amb la presencia de Xavier Artigas.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: