Lleida
18/32° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Zapatero matisa el seu suport a l’Estatut: “Podria haver dit que eliminaria tot allò inconstitucional”Pere Aragonès, en els 10 anys de la sentència del TC: “Ens va donar la raó”


L’expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero no es penedeix 17 anys després de la seva frase de total suport a la reforma de l’Estatut que aprovés el Parlament, pronunciada en un míting amb Maragall el 2003. 

“Home, podria haver afegit: ‘i trauré tot el que sigui inconstitucional’, però és evident. En el procés de tramitació parlamentària es van modificar algunes coses, i algunes d’elles eren obertament i inequívocament no respectuoses amb la Constitució”, va reflexionar, en el 10è aniversari de la sentència de l’Estatut.

“Maig vaig pensar que la reacció a la sentència acabaria en el procés, que ha sigut un viatge enlloc”, va assegurar l’expresident. “Des de la meva disconformitat amb la sentència, i li puc assegurar que vaig passar dies difícils quan es va produir, sempre vaig cridar a respectar-la”, va assenyalar Zapatero.

“Vaig intentar suavitzar l’escenari”, va puntualitzar l’exlíder del PSOE. “Vam arribar fins on vam poder, qui va fer que es limités l’Estatut va ser el TC.

Per la seva banda, el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, va considerar que amb el seu veredicte el Tribunal Constitucional (TC) va donar la raó a l’independentisme. “Allà ens van donar la raó a aquells que sempre hem defensat la independència com a única sortida pel nostre país. Avui tenim més raó i raons que mai”, va afirmar Aragonès a través d’un tuit.

El president Carles Puigdemont també es va referir a l’efemèride i va recordar que l’Estat no s’ha mogut gens una dècada després. “Deu anys després, l’Estat no ha fet cap rectificació, ni ha demanat excuses, ni ha fet cap autocrítica. Al contrari”, va etzibar Puigdemont.

D’altra banda, el president Artur Mas va dir aquest diumenge que la sentència del TC, “per a un independentista pur”, va ser “una benedicció”, i que a Madrid no es va veure la força que va donar a l’independentisme. Mas va afegir que “aquesta vegada no van calcular bé les conseqüències”. “Si s’hagués mantingut l’Estatut que es va pactar i que el poble català va ratificar i s’hagués aplicat amb tota la seva potencialitat, estic segur que el moviment independentista no és que hagués desaparegut de Catalunya, però no hagués agafat la força que ha agafat”, va explicar Mas.

Finalment, el líder de PSC, Miquel Iceta, va aprofitar la data per reivindicar el diàleg com a l’únic “camí per avançar”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats