Lleida
15/24° C (pluja)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

“Als Estats Units, la gent sempre ofereix ajuda quan és necessari”La lleidatana Denise Borraz està vivint la crisi del coronavirus a Los Ángeles, Califòrnia, on resideix des de fa dos anys


Denise Borraz, nascuda a Lleida, és actriu i viu des de fa sis anys als Estats Units, els primers quatre a Nova York i des de llavors a la metròpoli californiana.

Denise tenia clar des de ben jove que volia ser actriu. Així, explica a LA MAÑANA, en acabar l’institut a Lleida, amb 17 anys, va marxar sola al país nord-americà “i aquí em vaig quedar”. La seva primera destinació va ser Nova York, on va estudiar art dramàtic a l’escola d’actuació de l’Adelphi University. Un cop graduada, va mudar-se a Los Ángeles “perquè tenia més oportunitats per televisió i cinema que a Nova York”. Ara, després de tot aquest temps, “la veritat és que em sento mes d’aquí que de qualsevol altre lloc”, diu. 

La situació en general a Estats Units és força dolenta, amb més d’un milió i mig de contagis i apropant-se als 100.000 morts, però “és molt diferent a Los Ángeles, comparat amb Nova york, que ha estat l’epicentre del Covid-19 aquí”. On viu Denise, “és obligatori portar mascaretes al carrer, mantenir la distància de dos metres i la majoria de les botigues estan tancades” i la gent sembla seguir les normes, tot i que a la zona de la costa no tant. “Hem tingut problemes perquè a Venice, Santa Monica, Malibú i totes aquestes platges, la gent s’ha negat a no anar a passejar o prendre el sol”, conta. A la vegada, no obstant, “estic sorpresa de com tothom s’ha concienciat per ajudar al petit comerç, demanant molt menjar per emportar o fent donacions; penso que Estats Units en general és un país generós on els ciutadans sempre ofereixen ajuda quan es necessari”, i valora que “la gent sembla més amable aquests dies, el virus ens ha unit”.

A nivell personal, sent actriu, l’aturada obligada per la crisi sanitària ha estat molt complicada, ja que “Hollywood i totes les productores estan tancades”. Però malgrat això, “els artistes sempre trobem la manera de connectar quan el món més ho necessita” i ha mantingut l’activitat “audicionant des de casa per molts projectes com obres online o gravant curts a distancia”. I ha posat en marxa una iniciativa en forma de podcast sobre actuació i art en general, The Actor’s Vow, que es pot seguir a través del seu instagram, @deniseborraztrepat. A més, reconeix la lleidatana, el confinament “ha sigut una bona oportunitat per fer tot el que no podia fer amb la vida tan ràpida que es viu en una gran ciutat com Los Ángeles, com llegir, escriure o crear contingut”.

Pel que fa a la família que té a Lleida, la seva principal preocupació “és la repercusió econòmica que pugui tindre el virus, ja que sembla que aquest aspecte no l’han portat massa bé”. A Estats Units, explica, “a la segona setmana de confinament ja havíem rebut el xec de 1.200 dòlars i a Espanya crec que han tardat molt més o encara no ha arribat”. I afegeix que “aquí, sé que quan es pugui sortir la gent gastarà diners i entendrà la necessitat d’ajudar a que l’economia es mogui i no puc dir que pensi el mateix de Lleida, espero equivocar-me”.

Malgrat això, després de gairebé dos anys sense tornar a Lleida, espera poder fer-ho aquest Nadal, tot i que “amb tot això no sé si serà possible” i conclou amb “una abraçada ben forta per la meva ciutat, a la que trobo a faltar molt sovint”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats