Lleida
15/28° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Cap hotel a Lleida entre els considerats servei essencialEls estabilments autoritzats pel govern espanyol es preparen per allotjar treballadors de serveis essencials


La quinzena d'hotels que apareixen al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) com a servei essencial es preparen per allotjar el personal de serveis bàsics i transportistes de mercaderies, entre d'altres col·lectius, que en l'actual estat d'alarma continuaven treballant però que en cas de necessitat no tenien on passar la nit, alimentar-se o fer ús dels lavabos. Alguns dels establiments que ara podran obrir ja han allotjat personal públic o tenen acords amb organismes estatals, com per exemple amb Renfe i Adif. L'únic hotel que podrà obrir a la demarcació de Tarragona, el Tortosa Parc, desconeixia que el govern l'hagués declarat servei essencial, mentre que a Barcelona hi ha hotels que ja fa dies que acullen personal sanitari.

 

Cap hotel a Lleida entre els considerats servei essencial

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, ha dit que no tenia coneixement de l'ordre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que autoritza que hotels puguin obrir per donar allotjament als treballadors de serveis essencials, malgrat que no hi ha cap hotel lleidatà entre els establiments autoritzats fins ara pel Ministeri. Castellarnau ha explicat que, tot i no tenir prevista aquesta possibilitat, si se'ls planteja, des de la Federació la traslladaran als hotelers que puguin estar interessats en obrir. "Sota obligació qualsevol establiment pot funcionar però cal una predisposició i també cal veure com es paga i quines són les regles del joc", ha remarcat.

 

La resta de l'Estat

L'ordre ministerial deixa clar que els establiments continuaran tancats al públic general però que podran obrir per a treballadors de serveis de manteniment, metges, policies, reparació d'obres d'interès general, camioners, tripulacions de vaixells pesquers, operaris de reparació de subministraments bàsics o de l'àmbit sanitari, portuari, aeroportuari o ferroviari, entre d'altres col·lectius considerats essencials en el decret d'alarma arran de l'emergència sanitària del coronavirus.

El Ministeri ha donat a conèixer un llistat d'establiments, dels quals disset es troben a Catalunya, i obre la porta a què d'altres ho facin voluntàriament sempre i quan sigui per donar allotjament a aquests col·lectius i no al públic general.

A Barcelona ciutat, la gran majoria d'hotels coneixen l'odre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana publicat aquest dimecres al Butlletí Oficial de l'Estat i saben que podran obrir per donar allotjament als treballadors de serveis essencials. De fet, els hotels Catalonia Rigoletto i Catalonia Diagonal Centre de la capital catalana ja estan oberts per acollir personal sanitari. Per la seva banda, l'hotel Catalonia Barcelona Plaza està medicalitzat i preveu tornar a obrir a partir d'aquest divendres.

Pel que fa als establiments de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la majoria no s'han pronunciat al respecte, o han assegurat que no estan autoritzats per facilitar aquesta informació. L'únic que sí ha reconegut estar al corrent de la mesura és el Sallés Hotel Ciutat del Prat. Fonts d'aquest hotel han explicat a l'ACN que estan valorant la proposta del govern espanyol i que en els properes hores prendran una decisió.

 

Dos hotels propers a la frontera

A les comarques gironines hi ha dos hotels que podran obrir. Un d'ells és l'Hotel Nacional de la Jonquera (Alt Empordà) i l'altre és l'Hotel Travé de Figueres. Segons fonts de l'establiment de la Jonquera, hi ha allotjats diversos agents de la Policia Nacional que van arribar ara fa dues setmanes i que treballen en els controls fronterers restablerts arran de la crisi sanitària. De tota manera, el negoci seguirà tancat per a la majoria de públic.

A més, també han recordat que els dos hotels també podran rebre als camioners que segueixen circulant i convertir-se en un punt d'avituallament. D'aquesta manera, es resoldria el problema que tenien molts transportistes després que tanquessin les àrees de serveis, bars i restaurants on habitualment paraven per menjar calent i anar al lavabo. Segons han explicat els hotels, tot i tenir els usos restringits a un tipus de clients, mantenir-se oberts els surt més a compte que no pas tancar, com els altres negocis.

 

L'hotel Tortosa Parc desconeixia que el govern espanyol l'havia declarat servei essencial

Entre els allotjaments turístics que el govern espanyol ha declarat com a serveis essencials per atendre treballadors de determinats sectors, a Tarragona i l'Ebre només s'ha autoritzat l'hotel Tortosa Parc, situat al centre de la capital ebrenca. L'hotel estava tancat des de la declaració de l'estat d'alarma i els seus responsables desconeixien aquest dimecres al matí que el seu allotjament formés part d'aquest llistat, ni tampoc havien rebut cap notificació o indicació específica. Altres establiments hotelers de la ciutat consultats per l'ACN, i que preveien rebre l'autorització del govern espanyol per oferir serveis essencials, es mostraven sorpresos per la declaració publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), i pel fet que en tota la demarcació només s'hagi inclòs aquest establiment.

Fonts de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) han assenyalat que molts d'aquests establiments autoritzats ja solen tenir acords amb organismes públics com Renfe o Adif, i que "normalment estan a prop d'estacions de tren i aeroports". Així doncs, presten servei per exemple a maquinistes, que han de fer aturades reglamentàries que els implica haver de fer nit. A banda, des de la FEHT han indicat que els hotels de la Costa Daurada són bastant més grans i que no tindria gaire sentit obrir-los per fer únicament aquests serveis. Tot i això, han reiterat l'oferiment a l'Estat i a la Generalitat a obrir establiments, si les administracions ho demanen, per afrontar la pandèmia.

 

Hotels que ja acullen malalts lleus de coronavirus

A banda, hi ha altres hotels que s'han adaptat o que estaran a punt per acollir malalts lleus de coronavirus. És el cas, per exemple, del Catalonia Barcelona Plaza, del Catalonia Diagonal Centre i del Catalonia Rigoletto a la capital catalana, i del Catalonia Gran Hotel Verdi a la del Vallès Occidental. El primer va ser el Cotton House Club mentre que l'hotel AC Victoria Suites ha de ser on es recollirà tot el material que arribi o sigui donat per atendre les necessitats del projecte, així com l'indret per a la formació de riscos laborals necessària.

La Federació d'Hostaleria de Lleida també ha ofert col·laboració al Departament de Salut per tal que, en cas de necessitat, hotels de la demarcació alguns hotels poguessin acollir pacients per tal de descongestionar el centres hospitalaris. En aquest sentit, des del cap de setmana passat l'Hotel Alegret de Tremp es va convertir en el primer establiment hoteler lleidatà en acollir diversos malalts de llarga estada que es trobaven ingressats a l'Hospital Comarcal del Pallars. Així mateix, hotelers i administració treballen perquè algun hotel de la ciutat de Lleida també pugui començar a rebre pacients d'hospitals de la ciutat.

A l'Anoia s'ha posat a disposició de les administracions l'hotel Somiatruites d'Igualada, que té unes quantes habitacions, i l'Ajuntament de la ciutat també va rebre l'oferiment dels pisos que té la plataforma AirBnB, tot i que encara no se n'està fent ús. A Vic, el Seminari –propietat del Bisbat, ha posat a disposició del consistori les 32 habitacions.

Per últim, a les comarques de Girona, catorze establiments hotelers de la Costa Brava i de la capital han ofert 840 habitacions al Departament de Salut. Es tracta d'hotels associats a la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre i a la marca Costa Brava Verd Hotels i alguns d'ells propers als hospitals.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats