Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Càritas atorga ajudes per a llibres i menjador escolar a 62 famílies de Lleida en el que va d'anyEl programa Infància i Educació beneficia 116 nens i nenes en 2019 a falta de cobrir encara les necessitats de la 'tornada a l'escola'


Càritas destina anualment 25.000 euros a cobrir les necessitats de material escolar i beques menjador de famílies sense recursos a fi a treballar també per la igualtat d'oportunitats dels nens i nenes

Càritas Diocesana de Lleida ha donat ajudes per afrontar els pagaments de material escolar i beques menjador a 62 famílies en el que va d'any. Segons l'entitat, els ajuts han beneficiat fins ara a 116 nens i nenes de la ciutat a falta de comptabilitzar les factures de les activitats i casals d'estiu per als que també s'ofereix suport a partir dels acords establerts amb la Fundació Verge Blanca i Pare Palau.

El Programa Infància i Educació de Càritas s'estructura en tres àmbits i se li dedica anualment 25.000 euros dels fons de l'entitat, ja sigui a nivell de Lleida o amb recursos procedents de Càritas Catalunya o de la resta de l'Estat. El programa dedica la seva atenció als ajuts escolars (que inclouen material escolar com llibres, bates, xandalls o pagaments a les AMPA), beques-menjador i activitats i Casals d'Estiu. És l'àmbit dedicat a les ajudes escolars (que inclou els llibres) al qual es dedica major quantia i el que té més beneficiaris. Sense anar més lluny, durant l'any 2018 el 72% del pressupost es va destinar a aquest apartat mentre que el 19% va ser per a beques-menjador (la resta per a les activitats escolars).

Durant aquest any ja s'ha realitzat una despesa de 5.000 euros per a beques menjador, que ha beneficiat a 21 famílies i 45 infants. D'acord amb la tònica dels anys anteriors la quantia destinada a material escolar ha estat del doble (10.000 euros) i ha revertit en 41 famílies, beneficiant directament a 71 alumnes. Queden per comptabilitzar encara les ajudes destinades a activitats d'estiu perquè Càritas encara no ha rebut les factures emeses per les entitats organitzadores d'aquests esdeveniments.

La secretària general de Càritas Diocesana de Lleida, Maria José Rosell, explica que tot i que en el que va d'any s'han invertit 15.000 euros en el programa Infància i Educació encara queden per adjudicar ajudes per valor de 10.000 euros més. I és que Rosell constata que encara falta per cobrir la tornada a l'escola de moltes famílies.

Des de Càritas constaten que el material escolar és la part més quantiosa a la qual han de fer front les famílies. De fet el preu dels llibres de text ronda els 200 euros per alumne. "Si una família té dos o tres fills resulta molt car", explica la secretària general de Càritas.

Pel que fa a les beques-menjador la política de Càritas passa per complementar les ajudes que dóna la Generalitat a les famílies amb manca de recursos. El preu mig del menjador escolar és de 6,20 euros el dia. Les beques del Govern poden cobrir la totalitat o una part (el 50 o el 70%). És infreqüent que es cobreixi el 100% del preu del menjador, ja que el més habitual és atorgar un percentatge. És per això que Càritas acostuma a "complementar" aquestes beques de manera que les famílies puguin deixar els seus fills al menjador cada dia. La forma per demanar aquests ajuts es realitza generalment via serveis socials o des de la pròpia escola i és Càritas la qual valora la situació.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats