Lleida
21/34° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Coordinació, logística i tutorials: un dia a la ‘war room’ de la xarxa de voluntariat creada a TàrregaTres entitats han agrupat 68 cosidores, que han elaborat més de 5.000 mascaretes i més de 300 bates per a la ciutat


La casa de l’Alba Coma va deixar de ser només casa a partir del 20 de març. Des d’aquell dia s’ha convertit en un dels departaments de la sala de màquines del voluntariat de la capital de l’Urgell, on s’ha gestionat les més de 5.000 mascaretes i les més de 300 bates elaborades durant aquests mesos. Tàrrega és un dels tantíssims municipis de la demarcació on s’han fet mascaretes durant el confinament però lluny de semblar una acció espontània, al municipi s’ha vestit una estructura de base per convertir el voluntariat en un acció efectiva i eficient. 

A Tàrrega, s’han unit l’entitat la Soll, Cartaes i l’Associació Alba perquè tothom pogués tenir mascareta.. El primer pas va ser fer una crida de cosidores i la resposta va ser clara: 150 voluntàries en només 24 hores. Però hi havia un problema i és que moltes eren de fora de Tàrrega i la mobilitat estava restringida, per tant, calia acotar la crida a només les del municipi. Al final, la xifra va baixar a 68 i, a partir d’aquí, s’engega la maquinària. Escriptoris, menjadors i habitacions. La distribució de la casa queda alterada durant mesos.

La comunicació entre les 68 persones, que no es coneixen entre elles, s’ha fet per un grup de Whatsap.  “És un grup de feina, res d’enviar memes”, remarca l’Alba Coma, una de les coordinadores. A més a més, s’han distribuït els càrrecs i hi ha sis persones coordinadores i grups de logística. Establertes les feines i connectades per telèfon, perquè tothom tingués clar com s’havia de cosir el material es van fer sessions informatives. “Dues persones van fer un tutorial sobre com s’havien de fer les mascaretes” i el “material ens l’ha cedit Cartaes”, afirma. L’últim pas abans de començar a produir va ser demanar els permisos a la Policia Local perquè els grups de logística i distribució poguessin repartir el material a les cosidores i les mascaretes als beneficiaris. 

“Ha estat una bogeria”, explica l’Alba mentre relata que “les trucades i els whatsaps eren continus”. La part positiva d’això és que “durant el confinament no m’he avorrit, m’ha anat bé perquè el cap no pensés”, reconeix. Un cop aconsegueixen fer les mascaretes, la sala de màquines no es pot aturar ni per fer un respir. El martelleig de les màquines de cosir continua marcant el ritme de confinament a les cases de les 68 cosidores. No paren. Les voluntàries ballen al compàs de les seves màquines per continuar produint material: “Compto que ni dormien”, confessa, amb humor, l’Alba perquè “era cada dia, quan una acabava, ho notificava i se li enviava més material”. Això sí: els caps de setmana, festa.  

Amb les mascaretes fetes, la propera demanda ve explícitament de l’ajuntament. El consistori els demana que facin “bates i gorres pels Centres d’Atenció Primària i les residències”. Feta la petició, l’equip coordinador es posa en marxa i gestiona la nova demanda amb l’equip de logística i les cosidores. Amb les bates també es van fer tutorials per explicar el procediment. En aquest sentit, van fer 40 gorres i 166 bates. 

el referent

El grup format per les tres entitats ha aconseguit ser el punt referent de voluntariat a la ciutat durant el confinament. Mostra d’això és que la residència Sant Antoni del municipi també els va demanar una comanda de bates “però de plàstic”. En aquest cas, en van fer 150 d’un teixit anomenat “teixit no teixit (TNT)”. A més a més, l’Associació Alzheimer els en va demanar 30, però de cotó. Això va comportar haver de dividir l’equip de cosidores de bates: 18 es van centrar en cosir les de plàstic i 22 les de cotó. 

Els dies més frenètics ja han passat. Ara el martelleig de les màquines comença a deixar pas a les passejades als vespres però tenen clar que aquests mesos només han estat el punt d’inici d’un projecte de vida. Quan acabi tot això, “volem trobar-nos un dia per poder coneixe’ns”, explica l’Alba Coma. Llavors, casa seva deixarà de ser un dels departaments de la sala de màquines d’aquest grup de voluntariat i tornarà a ser casa. 

Sàhara Ponent ajuda 27 famílies i la Soll envia material als refugiats

Les cosidores de Tàrrega, a més de fer les mascaretes pels veïns, també n’han fet 200 per als refugiats de les illes gregues, 100 per a nens i 100 per als adults. La iniciativa va sorgir de l’ONG Equip de Rescat i Emergències de Catalunya (EREC) que es dedica a ajudar davant catàstrofes naturals i crisis migratòries. D’aquesta manera, l’entitat se sumava a la recollida de 20.000 mascaretes per part de tots els pobles europeus, organitzada pel moviment polític Volt Europa en col·laboració amb metges sense fronteres i ONGs a Lesbos. 

Aquesta no ha estat l’única entitat que, durant el confinament, ha ajudat les persones refugiades. Un altre exemple és l’entitat Sàhara Ponent, de Lleida. En el seu cas han impulsat la iniciativa Pandearena. Es tracta d’un projecte per recollir diners per poder proveir de menjar i aigua els refugiats dels campaments saharauís del desert d’Algèria. “La nostra preocupació comença amb el tancament de fronteres, ja que no poden rebre aliments d’altres països”, explica la Cristina Cristòfol, membre de la Junta de Sàhara Ponent. En aquest sentit, explica que “per cada 200 euros que ens arriba podem fer cinc compres en una botiga a Tindouf, amb qui van tancar preus al principi, i que els hi arriben en 24 hores”. L’objectiu que es marcaven era ajudar a 100 famílies i, de moment, n’han ajudat a 27. De fet, remarca que “volíem cobrir, sobretot, el Ramadà i els mesos més durs de l’estiu, i no volíem que fos només una vegada i prou”. 

lligams històrics

D’altra banda, aquest projecte s’adreça també a potenciar els lligams històrics que uneixen el poble sahrauí amb el poble espanyol i a conscienciar la societat sobre el problema que pateix el col·lectiu sahrauí des fa més de 40 anys.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats