Lleida
2/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Cultura restaura 32 esglésies de Ponent i el Pirineu gràcies al programa Romànic ObertFinançat per l’Obra Social de “la Caixa”, la inversió feta al patrimoni des del 2010 al 2016 és de 6,2 milions d’euros


El Programa Romànic Obert de la Fundació “la Caixa”, que van signar l’any 2009 l’entitat d’estalvis i la Conselleria de Cultura de la Generalitat, ha permès restaurar 32 esglésies i conjunts romànics de la demarcació de Lleida des del 2010 al 2016. Segons dades de la Conselleria de Cultura, el total invertit a Ponent i el Pirineu és de 6.216.197 milions d’euros. 

Aquesta, segons fonts de Cultura, és la principal actuació de mecenatge que s’ha fet a la demarcació de Lleida durant la darrera dècada. De fet, al llistat d’esglésies restaurades d’acord amb aquest programa de mecenatge hi figuren 32 temples i monestirs romànics. L’actuació més quantiosa que s’ha fet mentre ha estat en vigor aquest programa és la restauració de l’església de l’Assumpció de Coll, una actuació en la que s’hi van invertir 520.000 euros. Aquest temple, com tota la resta de construccions de la Vall de Boí, forma part del conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. 

A l’església de l’Assumpció de Coll (per ordre de quantia) li segueix Santa Maria d’Arties, a la Val d’Aran, amb una inversió de mig milió d’euros mentre que la tercera intervenció en la que s’hi va destinar més diners és la restauració de la canònica romànica de Gerri de la Sal, amb 400.000 euros. Moltes d’aquestes actuacions s’han centrat en les esglésies de la Vall de Boí declarades Patrimoni de la Humanitat (com és el cas de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, la Nativitat de Durro, Sant Feliu de Barruera, la Mare de Déu de les Neus d’Irgo o Santa Eulàlia d’Erillla-Vall).

El patrimoni romànic de les Valls d’Àneu també ha comptat amb importants partides per la restauració de les esglésies. Sant Pere de Sorpe (200.000 euros), Sant Pere del Burgal (130.000), Santa Maria d’Àneu (360.000), Sant Bartomeu de Dorve (200.000) o l’ermita de la Mare de Déu de les Neus de l’Alt Àneu (200.000) són algunes de les actuacions que s’ha desplegat gràcies a aquest programa. També s’ha intervingut a l’església de Sant Serni de Tavèrnoles. 

De totes maneres no només al Pirineu s’hi han fet actuacions, ja que també s’ha intervingut al Monestir de Gualter (150.000 euros), al monestir de les Franqueses de Balaguer (400.000) a la Col·legiata de Sant Pere de Ponts (150.000) o a l’església de Sant Pere de Cubells (100.000). 

El programa Romànic Obert tenia com a finalitat “protegir conservar i difondre” el patrimoni cultural català i es va desplegar a tot Catalunya. La inversió total del programa ha estat de 15.461.600 euros per a intervencions al patrimoni i durant els anys que ha estat vigent s’han fet actuacions en 79 monuments. A més, tres milions d’euros del programa s’ha destinat íntegrament a fer accions de difusió i divulgació del patrimoni. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats