Lleida
7/16° C (núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Descobreixen que part de l’altar de Sant Martí es conserva a BaltimoreL’obra va ser traslladada per les tropes franceses que, durant la Guerra dels Segadors, es van instal·lar a l’església de Sant Martí de Lleida.


Investigadors del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han identificat l’autor d’un frontal d’altar romànic de gran valor que conserva i exposa The Walters Art Museum de Baltimore, als Estats Units d’Amèrica. L’obra és l’antependi de l’església de Sant Martí de Lleida i el seu autor va ser un pintor anomenat Raimundus (Ramon), que la va crear els anys 1250 o 1251.

Es tracta d’una pintura sobre fusta, que pertany al grup dels antependis estucats, considerada una peça magistral de l’art romànic català pels investigadors, que han pogut discernir també el significat de les imatges que hi conté i resseguir l’itinerari de l’obra fins arribar a Amèrica. Jesús Alturo i Tània Alaix han recollit el seu treball en un llibre, editat pel Museu de Lleida, on es va donar a conèixer ahir en un acte de presentació celebrat a la església de Sant Martí.

En la seva recerca, els investigadors han fet una anàlisi exhaustiva de la peça artística partint també de l’estudi de la documentació antiga. Han aconseguit així de restituir el text on consta la data i el nom de l’autor de l’obra i han donat una nova interpretació de la iconologia del conjunt. La primera referència de l’antependi és l’any 1913 i el situa a París.

L’obra va ser traslladada per les tropes franceses que, durant la Guerra dels Segadors, es van instal·lar a l’església de Sant Martí de Lleida, i, apropiar de moltes obres artístiques. Seria a través d’ells que l’antependi arribaria a París. La peça fou adquirida en aquesta ciutat per Roger Fry, el qual, posteriorment, la va posar a la venda en un subhasta a les Grafton Galleries de Londres. I va ser en aquesta ocasió que la va comprar Henry Walters i, finalment, va passar a l’actual emplaçament l’any 1931.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats