Lleida
10/22° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

El CIS consolida el PSOE amb un 30,9% del vot i manté estable l'independentismeEl PSC (22,5%) guanyaria les eleccions espanyoles a Catalunya, seguit d'ERC (17,4) i els Comuns (15,2)


El PSOE continua ampliant la distància amb el PP i obtindria un 30,9% dels vots si es tornessin a celebrar unes eleccions a l'Estat, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de febrer. Els socialistes es consoliden i obtenen mig punt percentual més amb relació a l'enquesta del gener que els donava una estimació de vot del 30,4%. El CIS dona una intenció de vot del 18,9% al PP, que baixa un punt percentual, però es manté com a segona força. Unides Podem baixa dues dècimes però segueix sent la tercera força per davant de Vox, que obté el mateix resultat que a l'anterior CIS, 13,4%. Cs se seguiria recuperant amb una intenció de vot del 8,1%, un punt i mig més que al gener.

Els partits independentistes es mantenen pràcticament estables en una enquesta feta a principis de febrer, coincidint amb la reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra.

ERC baixaria sis dècimes fins al 3,3% de la intenció de vot -a l'anterior CIS va augmentar-ne tres fins al 3,9%-, JxCat recuperaria quatre dècimes i se situaria en l'1,8% -al gener va perdre'n vuit- mentre que la CUP continuaria obtenint l'1%.

Les dretes no sumen

La suma de les tres dretes seguiria sense superar la dels socis de l'executiu de coalició. PP, Vox i Cs obtenen una estimació de vot del 40,4% -lleugerament superior a l'anterior CIS quan sumaven el 39,8%- mentre que PSOE i Unides Podem sumarien un 44,5% -tres dècimes més-. L'enquesta es va fer entre l'1 i l'11 de febrer.

El PSC guanyaria les eleccions espanyoles a Catalunya

El PSC guanyaria les eleccions espanyoles a Catalunya amb un 22,5% dels vots si es tornessin a celebrar, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) de febrer. ERC perdria la primera posició obtinguda el 10-N i seria ara segona força amb el 17,4% dels vots mentre que els Comuns escalarien fins a la tercera plaça amb el 15,2% de la intenció de vot. JxCat baixaria a la quarta posició amb el 9,4% dels vots, seguit de la CUP amb el 5,4%, el PPC amb el 4,2%, Cs amb el 3,1% i Vox amb el 2,9%. Els partits independentistes perdrien suports amb relació a les eleccions del 10 de novembre de l'any passat en una enquesta fet a principis de febrer, coincidint amb la reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra.

ERC perdria cinc punts percentuals, JxCat n'obtindria quatre menys i la CUP perdria gairebé un punt percentual de vot. En canvi, els partits que ara formen l'executiu de coalició a l'Estat guanyen força. El PSC augmenta dos punts i els Comuns un punt percentual.

L'enquesta feta pública aquest dijous es va fer de l'1 a l'11 de febrer, quan ja s'havia format el nou govern espanyol, i els percentatges comptabilitzen la intenció directa de vot sumada a la simpatia. Els resultats només amb la intenció de vot dibuixen el mateix escenari.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats