Lleida
6/23° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

El Govern adjudicarà a FGC l'explotació de la línia Lleida-Manresa que ara opera RenfePaeria i Diputació ho celebren però demanen accelerar-ne la implantació


El Govern adjudicarà a FGC l'explotació de la línia de tren R12 de Lleida a Manresa que ara opera Renfe a partir de 2024. L'encàrrec es materialitzarà a l'octubre a través d'un acord de l'executiu que preveu una inversió de 60 MEUR en un model de gestió del servei de Rodalies entre Ponent i la Catalunya Central a partir d'un sistema mixt entre el bus i el tren. Es volen duplicar freqüències de trens de Lleida a Cervera i passar de les 6 actuals a 12. Fins a Manresa es passarà de 3 a 5 freqüències. Per això es compraran quatre trens i també es construirà una central operativa on es farà la gestió i manteniment tant dels dispositius d'aquesta línia com dels dos que té la de la Pobla i d'un tercer que s'ha encarregat per deixar-lo de reserva.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat el projecte de Rodalies Lleida aquest divendres davant una vintena de representants institucionals de Ponent entre els quals hi havia el president de la Diputació i alcaldes com el de Lleida o Mollerussa, entre d'altres. Calvet ha remarcat que la proposta ha estat "molt ben rebuda pel territori". Si bé el calendari d'execució "no pot ser d'avui per demà", es preveu que a mitjan d'octubre es signi l'acord de Govern per encarregar a FGC l'explotació de la línia i el conjunt de millores es materialitzin el 2024.

Calvet ha volgut deixar clar que no hi ha cap contracte programa firmat amb Renfe per a la gestió de la línia i ha afegit que el Govern no en signarà cap mentre no es reobri el "traspàs incomplert i incomplet" de Rodalies de fa més de 10 anys amb el ministeri de Foment. En aquest sentit, el conseller ha recordat que no s'han complert les condicions, ni amb inversions ni amb transferència del dèficit tarifari i ha remarcat que només amb aquestes, es plantejaran signar un contracte programa. Mentrestant, ha afegit, que l'obligació del Govern és donar solucions a la gent del país. Unes solucions que l'executiu considera que passen per encarregar l'explotació de la línia a FGC.

Així, es vol transformar la línia R12 en dues línies continues que passaran a dir-se RL3 Lleida – Cervera i RL4 Lleida – Manresa. Entre Lleida i la capital de la Segarra es donarà un "servei d'alta intensitat", i per això es doblarà la freqüència actual dels combois que passarà de 6 a 12. D'altra banda, les freqüències entre Lleida i Manresa passaran de 3 a 5. El secretari d'Infraestructures, Isidre Gavín, ha explicat que el que es pretén és "disgregar i separar" aquest tram d'alta freqüència d'una línia regional de llarga distància per evitar que estigui vinculat a l'Àrea Metropolitana. I es que segons Gavín, entre Manresa i Barcelona, l'R12 pateix dèficit d'inversió que provoca que sigui un tram poc eficient i fiable.

L'executiu aposa per "polaritzar" el recorregut entre Lleida i Manresa, ja que són dos ciutats universitàries amb molts estudiants compartits que haurien de poder agafar el tren cada dia per anar de l'una l'altra. Així mateix, també es pretén incentivar a aquells veïns del Bages que vulguin anar a Madrid o alguna altra part de l'Estat amb l'alta velocitat, ho facin a través de l'estació Lleida – Pirineus. Una de les formules que es faran servir per agilitzar la freqüència entre Lleida i Manresa serà la introducció de les parades discrecionals, com ja es fa a la línia de la Pobla, de manera que el tren s'estalviarà moltes parades que ara no tenen sentit perquè no hi ha ningú esperant.

 

El procés de transformació: 60 MEUR a invertir

Ja fa temps que un consell tècnic està treballant amb aquest nou model de gestió de la línia de Manresa i 'objectiu es que el Govern l'aprovi a mitjans d'octubre. Automàticament es posarà el comptador enrere perquè Renfe deixi de ser l'operadora d'aquesta línia perquè a principis del 2024 o sigui FGC. La competència de Rodalies a Catalunya és de la Generalitat i el titular de la infraestructura és Adif, a qui se li paga un cànon per l'ús.

El Govern fa temps que considera que Renfe no compleix les expectatives com a operador i ara obrirà un període de "maduració" de tres anys per portar a terme un procés que a banda de la compra de trens nous, també comptarà amb la contractació de més personal i la construcció de nous serveis.

Així, dels 60 milions d'euros previstos a invertir, 31 es destinaran als 4 nous trens; 12 MEUR a la nova central operativa, que encara no se sap on s'ubicarà, on es farà el manteniment i reparacions, tant dels trens d'aquesta línia com els de la Pobla. Els altres 17 MEUR es destinaran a noves estacions d'autobusos, entre les quals s'hi inclou la de Lleida, Almacelles, Bellpuig, Juneda i Tàrrega, marquesines i millora de serveis.

 

Caiguda d'usuaris des del 2012 per la competència de l'alta velocitat

La utilització dels regionals per anar des de Lleida fins a Barcelona ha caigut en picat de 100.000 usuaris a l'any al 2012, a 40.000 el 2018. I es que el tren de l'R12 tarda una mitjana de tres hores i mitja per unir la capital catalana amb la del Segrià. Segons Gavín, això es deu a la competència de l'alta velocitat, que és "molt més ràpida i freqüent" i també al servei de Bus Exprés que va posar en marxa el Govern amb origen i destí pràcticament sense parades. A l'àrea metropolitana de Lleida ha tingut "un èxit impressionant" i cada any es mouen amb aquests busos que enllacen diversos municipis de Ponent amb Lleida uns 2 milions de persones. Amb la suma dels enllaços Lleida – Almacelles i Lleida – les Borges Blanques, hi haurà un total de 17 línies.

 

Renfe diu que és una "llàstima" i que és la Generalitat qui els impedeix fer millores

Fonts de Renfe han valorat l'anunci de Calvet com una "llàstima" pels ciutadans de Lleida ja que no disposaran d'aquestes millores fins d'aquí quatre anys. En aquest sentit, han assegurat que la companyia disposa dels trens, el personal i l'experiència necessària per implantar aquestes millores a les rodalies de Lleida. Això no obstant, han dit que només falta la voluntat de dur-les a terme per part del titular del servei, la Generalitat, "que és qui ho impedeix".

 

Paeria i Diputació celebren que FGC passi a gestionar la línia Lleida-Manresa però demanen accelerar-ne la implantació

La Diputació de Lleida i la Paeria consideren que és positiu per a la ciutat que el Govern adjudiqui a FGC l'explotació de la línia de tren R12 de Lleida a Manresa que ara opera Renfe. Calvet ha explicat aquest divendres el nou projecte ferroviari d'aquesta línia davant de representants polítics i econòmics del territori i ha concretat que l'encàrrec es materialitzarà a l'octubre i que espera que sigui una realitat el 2024, una data que les administracions lleidatanes veuen lluny. El president de la Diputació, Joan Talarn, anima la Generalitat a "accelerar" la implantació d'aquest nou servei i l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, reconeix que li agradaria que aquesta transformació i millora d'una línia "obsoleta", ha dit, fos "més ràpida".

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha mostrat la seva satisfacció pel projecte del servei de Rodalies Lleida presentat aquest divendres al matí pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, tot i que ha esperonat la Generalitat a accelerar els terminis previstos per tal que sigui una realitat.

Durant la seva intervenció, Talarn s'ha referit a la importància de tenir una xarxa ferroviària adaptada a les necessitats del segle XXI, perquè les comunicacions són "vitals" per a un desenvolupament sostenible del territori, en una època en la qual la implantació de la tecnologia, i la fibra òptica en especial, ja és una realitat.

Per la seva banda, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, també ha demanat més celeritat en els terminis. Tot i que considera que l'anunci del conseller Calvet és "positiu i esperançador", reconeix que li agradaria que aquesta transformació pogués ser més ràpida que en 4 anys. Pueyo també ha celebrat que el projecte contempli també un taller de manteniment per les unitats de ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i el baixador al polígon industrial perquè "és bo per a la ciutat".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats