Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

El nou centre de visitants del Parc d’Aigüestortes podria començar a executar-se d’aquí a un anyÉs la casa Matter, on es podrà observar el cel i generar “més ocupació i dinamitzar l’economia d’una manera ordenada”


El conseller de Territori i Sostenibilitat va anunciar ahir a la Torre de Capdella que el nou centre de visitants del Parc Nacional es podria començar a executar en poc més d’un any. Ho va dir des de la Casa Matter, un edifici cedit per l’ajuntament per instal·lar-hi un centre de visitants del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Situada a l’accés sud del Parc Nacional per la Vall Fosca, la Casa Matter, dedicada en els seus inicis a la direcció de la central hidroelèctrica, es dedicarà exclusivament a la difusió i promoció de la singularitat del cel nocturn del Parc Nacional i els 10 municipis de l’àrea d’influència, que compten amb la certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight des del 2018.

“Aquesta casa l’especialitzarem a explicar el projecte”, va dir el conseller, ja que “aquest cel és un valor de civilitat, que intenta recuperar la idea que estem connectats amb el planeta, amb la natura, amb l’univers” i servirà per “aconseguir més visitants per al territori i per al Parc Nacional, generant ocupació i dinamitzant l’economia, sempre de manera ordenada”. “El Parc té mig milió de visitants a l’any i en pot tenir més, de forma endreçada i sostenible”, va puntualitzar Calvet, “per donar més vida al territori”. 

Construït el 1912, l’edifici compta amb una superfície útil de 449 m2. Es rehabilitaran els 4 nivells i una zona exterior, i s’adaptarà a persones amb mobilitat reduïda. Acollirà una exposició permanent sobre els valors del cel nocturn, del patrimoni natural i cultural, i disposarà de sales polivalents per fer-hi activitats. La zona enjardinada acollirà itineraris de flora, aprofitant els terrasses de l’antic viver forestal, activitats permanents, i una zona de pícnic coberta. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici compta en l’actualitat amb un Punt d’Informació a l’estany Gento, operatiu durant el període de funcionament del telefèric de la Vall Fosca, de juliol a setembre. Enguany es compleixen els dos primers anys de funcionament de la certificació Starlight del Parc Nacional i la seva àrea d’influència. 

La recuperació del carrilet, una peça clau per potenciar la Vall Fosca

Una altra peça clau per a la dinamització a la Vall Fosca és el projecte d’FGC per recuperar el carrilet, l’antic sistema de mobilitat de la central hidroelècrica. El conseller va dir que “recuperarem aquestes instal·lacions”, en referència al ferrocarril “i les posarem al servei del territori”, concretant que “el que queda d’any i el 2021 hi treballarem amb la redacció dels projectes i l’obtenció de finançament.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats