Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

El president Torra titlla Pedro Sánchez de “tros de quòniam”Inaugura l’Encontats de Balaguer, des d’on replica al cap de l’Executiu per haver-lo culpat de “judicialitzar” la política


Un dels insults recurrents del capità Haddock en els llibres d’aventures del Tíntin ha passat a ser ara protagonista del ball de retrets entre presidents català i espanyol. Si Pedro Sánchez culpava Torra de “judicialitzar la política” (més informació pàgina 20), ahir el cap de l’Executiu català responia, des de Balaguer, que és “un bon tros de quòniam”. Una resposta en homenatge a Joaquim Ventalló, que va traduir les aventures de Tíntin. 

El president català  va inaguurar el certamen Encontats, des d’on va recordar que des de fa tres any els líders d’Òmnium i l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, “són a la presó per pujar sobre un cotxe” i va arengar que “els senyors Cuixart i Sánchez tenien tot el dret a expressar-se lliurament”. En aquest sentit, va asseverar que “és una vergonya que mani qui mani continuïn els polítics a la presó i continuïn judicialitzant una causa política”. 

Més enllà de les respostes entre els dos presidents falcades en retrets, el president Torra també va fer esment al moment complex que viu la cultura amb la pandèmia del coronavirus. En aquesta línia, va recordar que dimarts el Govern aprovarà declarar-la “bé essencial”. Una afirmació que va fer després d’agrair l’esforç fet per la ciutadania de la Noguera i, també, del Segrià davant les mesures de restricció per controlar la propagació de la Covid-19. Torra va assegurar, però, que “no anem bé”,  a nivell general, tot i que va ressaltar que “vam fer la feina que havíem de fer”.

Durant l’acte d’inauguració del certamen, en el qual Pilarín Bayés es va convertir en la padrina d’aquesta edició i es va homenatjar Josep Vallverdú, el president va expressar que les properes medalles d’honor de la Generalitat són “dignes successors de Vallverdú”. L’alcalde Jordi Ignasi Vidal va afirmar que “la llibertat d’expressió està atacada” i que Torra “representa la força del poble que vol la llibertat”. 

Vallverdú defensa que la cultura “es va aixecant” en l’homenatge de la ciutat al popular Rovelló   

L’Encontats d’enguany ha volgut homenatjar l’escriptor Josep Vallverdú, primer padrí del certamen, amb una estàtua del popular gos Rovelló. Des de la plaça del Pou, Vallverdú es preguntava “quin dia tindrà una estàtua el Rovelló? Ja la té”. Es tracta d’una escultura de dues peces formada pel famós personatge assegut al costat de tres rovellons. 

“M’ha fet feliç la idea de Balaguer de fer l’estàtua del Rovelló que no s’havia fet mai”, explicava Vallverdú, mentre reconeixia que sí que té carrers i un cap gros dedicat. En aquest sentit, l’escriptor va recordar que el llibre l’han llegit dos milions de persones i, la seva versió televisiva, va ajudar a estendre’n la fama. I pel que fa al moment actual de la cultura, Vallverdú assegura que “es va aixecant” perquè “hi ha molta manifestació cultural i popular, hi ha molta literatura”. 

Abans d’inaugurar l’estàtua, però, Josep Vallverdú va fer entrega de la vara de padrina a la dibuixant Pilarín Bayés, que va llegir una carta de Roser Capdevila, la padrina del certamen de l’any passat, que no va poder assistir a l’acte per motius personals. Bayés, que és l’autora del cartell de l’edició d’enguany, va aprofitar el seu discurs per dibuixar una comtessa d’Urgell.

nou format

L’edició de l’Encontats, que es va haver d’ajornar a l’abril, ha estrenat un nou format per les mesures adoptades per la propagació del coronavirus. D’aquesta manera, les parades, tallers i els espectacles s’han dividit en diversos espais del centre històric, com les grades del Museu de la Noguera i les places Mercadal i del Pou. 

Així mateix, cal destacar que una altra novetat ha estat la sessió de contes per adults de dissabte, una iniciativa que l’organització vol que tingui continuïtat. A més, aquest diumenge l’Encontats va aplegar prop d’una vintena de bibliotecaris del territori que van poder adquirir contes infantils pels seus equipaments.

Després dels dos actes, el president Torra va visitar les diferents parades per comprar alguns exemplars de llibres i, finalment, va signar el llibre d’honor de la ciutat. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats