Lleida
1/11° C (sol)
97% 26 km/h


Els Comediants creen una obra de teatre pels 'Fets de Mur' de 1919Serà estrenada al Pallars Jussà els dies 1 i 2 de maig de l'any que ve


La companyia de teatre Comediants va presentar ahir en prímicia a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) un tastet de l’obra ‘Mur, guspira del MNAC’, creada especialment per l’ocasió i que serà estrenada a Mur (Pallars Jussà) els dies 1 i 2 de maig de 2020.

Precisament ahir el MNAC va acollir un acte per commemorar el centenari de l’arrencament i venda de les pintures murals de  la col·legiata de Santa Maria de Mur, datades del segle XII.<br />Uns dos-cents pallaresos es van desplaçar al MNAC per assistir a una visita guiada a les pintures murals dels Pallars, exposades al museu.

La jornada d’ahir, a la qual també va assistir el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, s’emmarca dins el programa d’activitats Mur: 1919-2019, cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català, que va tenir el seu tret de sortida el passat 5 de maig, coincidint amb l’aplec de la Col·legiata de Mur i que finalitzarà el 3 de maig de 2020, coincidint, de nou, amb l’aplec anual de Mur. Amb aquesta activitat es pretén donar a conèixer la rellevància del que va succeir a Mur ara fa cent anys així com divulgar el programa del centenari i el conjunt patrimonial de Mur.

Mur: 1919-2019, cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament Castell de Mur, l’IDAPA, el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, l’associació Pirineus.Watt, Peperepep Cultural i Cal Soldat.

L’activitat s’emmarca dins l’Any del Turisme Cultural 2019. Des de la Sala Oval del MNAC l’alcalde de Castell de Mur i president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol; el conservador en cap de l’àrea Medieval del MNAC, Jordi Camps, i el director del MNAC, Pepe Serra, van oferir ahir una roda de premsa per informar dels actes programats per recordar els Fets de Mur.L’estiu del 1919, el marxant d’art nord-americà Ignasi Pollak va comprar les pintures de l’absis de la Canònica de Santa Maria de Mur al responsable de la parròquia per 7.500 pessetes. Les pintures van ser arrencades per tres tècnics italians.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats