Lleida
8/17° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

“Els mitjans van plens del tema però amb un aire més tranquil”El lleidatà Néstor Bayona explica quina és la seva experiència amb la crisi sanitària provocada pel coronavirus des de Berlín


Néstor Bayona, de 34 anys, és pianista i director d’orquestra i resideix a la capital alemanya, encara que també treballa a com a director assistent en una important formació a Polònia.

El músic lleidatà, que va iniciar-se en el món de la música al Conservatori de Lleida i que, entre altres guardons, va rebre el 2015 el Premi Internacional Ciutat de Lleida –que es concedeix per promoure de la projecció internacional de Lleida– explica a LA MAÑANA que ja des dels 18 anys ha estat vivint a l’estranger, passant per Anglaterra, França o Suïssa fins que fa cinc anys va arribar a Berlín.

Així doncs, des de la capital alemanya conta com veu la situació provocada per la pandèmia del coronavirus, que no és tan greu com en altres països del seu voltant com Espanya, França, Itàlia o Anglaterra –tot i que ja s’apropen a 6.000 defuncions i s’han diagnosticat més de 150.000 casos positius–, el que els ha permès iniciar abans el procés de desescalada, que inclourà l’obertura gradual de les escoles pels infants o els petits i mitjans comerços, sempre això sí, respectant les mesures de protecció com portar mascareta i respectar el distanciament social. A dia d’avui, “les mesures són menys restrictives i ja des de l’inci d’aquesta pandèmia a l’estat de Brandenburg la gent podíem sortir al carrer”, però malgrat que es podia fer complint unes mínimes normes de protecció, Néstor va observar que “als parcs i espais públics la gent es trobava amb amics i se les saltava”.

També parla dels mitjans de comunicació, ja que la pandèmia del coronavirus és un tema que gairebé centra en exclusiva la seva atenció en la gran majoria dels països europeus. A Alemanya “estan plens d’informació sobre el tema”. Això sí, “amb un aire més tranquil, ja que aquí els números són relativament baixos”.  

A més dels seus concerts com a pianista per tota Europa, Néstor treballa com a director assistent de l’Orquestra Nacional de la ràdio polonesa, tot i que evidentment tota aquesta situació l’ha afectat força. “A nivell professional tots els artistes estem en la mateixa situació i tenim la incertesa no només de quan tornarà tot a la normalitat sinó de quina manera”, lamenta i afegeix que “totes les orquestres han parat la seva activitat no tan sols perquè els concerts reuneixen gran quantitat de gent sinó també perquè en escena hi ha molts músics junts”. Malgrat això, espera que “puguem tornar a realitzar concerts amb públic a partir del setembre” i té el desig que ja a partir del mes de juny pugui trobar-se amb la seva orquestra a Polònia “encara que hagi de dirigir amb màscara”.

A nivell personal va molt millor. “Estic a un pis vivint amb la meva parella i la veritat estem gaudint molt d’aquest temps junts, ja que degut a la meva professió estic força temps fora”. A mes, disposar de més temps lliure li ha permès ampliar els seus coneixements. “De moment, he trobat temps per apendre un nou instrument, el violí, i una nova llengua, el polonès”, i també per promocionar a Berlín la fàbrica de cervesa lleidatana Click&Brew, del seu cosí. Quant a la família que té aquí, diu que “estan bé, però tinc moltes ganes de visitar-los el més aviat possible”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats