Lleida
15/27° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Els pagesos afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre confien ara en cobrar els pagaments reclamatsEls agricultors reben cartes del Jutjat on se’ls demana que aportin factures i peritatges per a poder fer les reclamacions


Els pagesos afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre que aquest estiu va afectar a pobles d’aquesta comarca, així com als municipis lleidatans de Maials, Llardecans, la Granadella o Bovera han rebut una carta del Jutjat on se’ls demana que aportin la titularitat de la propietat, les factures i els peritatges en relació a les pèrdues que van patir, per a poder fer les reclamacions oportunes i així percebre les compensacions corresponents. Així ho va explicar ahir el president del sindicat agrari Asaja Lleida, Pere Roqué, que es va mostrar molt esperançat que els pagesos puguin recuperar “tot allò que van perdre”. Municipis, propietaris i Asaja Lleida es van reunir ahir a Bovera per a analitzar, precisament, aquestes cartes que han anat rebent els agricultors afectats pel greu incendi del passat estiu.

Els pagesos van protagonitzar, mesos enrere, diferents protestes per a reclamar “ajuts directes” i van valorar com a “insuficients” els que la Generalitat els va oferir, perquè consideren que les pèrdues van ser molt superiors. Pere Roqué va assenyalar ahir que “l’Administració ha fet una proposta d’indemnitzacions que ens sembla insuficient”. El president d’Asaja Lleida es mostra esperançat amb el “procés de reclamació” que ha obert el Jutjat.

Dimecres, nova reunió

El proper dimecres hi haurà una nova reunió entre municpis i pagesos afectats i Asaja Lleida. En aquesta propera trobada, segons Roqué, “tractarem quins aspectes jurídics hem de tractar per a poder fer les reclamacions. El Jutjat decidirà quin tipus d’indemnització s’ha de rebre”.En la reunió de dimecres es tractarà també quines actuacions han de fer tots els afectats pel devastador incendi del passat mes de juny.

Més de 5.000 ha cremades

L’incendi de la Ribera d’Ebre es va originar el 26 de juny de 2019 al terme municipal de la Torre de l’Espanyol i, en total, va cremar unes 5.046 hectàrees (4.071 de massa forestal, 953 d’agrícoles i 22 d’urbanes). Els Bombers de la Generalitat de Catalunya van donar per extingit el foc  el 30 de juny. Segons Agents Rurals, el foc va cremar unes 5.046 hectàrees d’arbrats, matollar i conreus i va afectar, sobretot, els municipis de Flix (Ribera d’Ebre); Vinebre (Ribera d’Ebre); Maials (Segrià); Llardecans (Segrià); la Palma d’Ebre (Ribera d’Ebre); la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre); Bovera (les Garrigues) i la Granadella (les Garrigues). Així mateix, les primeres investigacions i Agents Rurals van apuntar que l’origen del foc va ser per una autocombustió en un femer. El mateix dia d’iniciar-se l’incendi la primera hipòtesi ja va apuntar que l’inici del foc es va produir per una autocombustió espontània per fermentació de gallinassa. 

En l’extinció de l’incendi hi van treballar fins a un total de 120 dotacions dels Bombers. Els alcaldes i ciutadans de la zona es van bolcar en diferents tasques, sobretot en ajudar els afectats.

Ara, els pagesos tenen confiança en poder arribar a percebre unes compensacions molt superiors a les oferides per la Generalitat i, així, poder recuperar-se de les pèrdues patides, segons han manifestat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats