Lleida
9/22° C (vent)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Emotiu acte de comiat als 349 lleidatans que han perdut la vida durant el confinamentProfessionals sanitaris, familiars de les víctimes i artistes participen en un homenatge col·lectiu al Parc de la Mitjana


La capital del Segrià va retre ahir un homenatge als 349 lleidatans i lleidatanes que van perdre la vida durant el confinament, i que no van poder ser acomiadats tal com els familiars i amics ho haurien desitjat a causa de les restriccions per la pandèmia.

Va estar en l’acte ‘Sospirs de pau’, que va tenir lloc ahir al vespre al Parc de la Mitjana i que va reunir unes 300 persones entre familiars dels difunts, professionals sanitaris i autoritats. 

La cerimònia, conduïda per l’organitzadora de funerals alternatius Remei Capitan, va comptar amb diferents actuacions musicals i de dansa, a més de les intervencions de representants del món sanitari, familiars dels difunts i del president de la Generalitat, Quim Torra, que va fer el parlament de clausura.

Un dels testimonis més colpidors de l’acte fou el de l’Anna Teixiné, una infermera que va estar a primera línia de batalla en els moments més durs de la pandèmia, i que va ser l’encarregada de representar els més de 2.000 professionals de la infermeria que han ajudat a combatre el coronavirus a Ponent. En la seva intervenció, va remarcar el paper dels sanitaris des del punt de vista professional, però també en l’acompanyament i la cura dels malalts que s’han vist afectats per la pandèmia en soledat. “Cada infermer i infermera ens hem deixat la pell a peu de lluita”, va explicar l’Anna.

L’acte també va comptar amb els parlaments d’alguns lleidatans i lleidatanes que van perdre familiars per culpa de la pandèmia. En les seves intervencions, van compartir records d’aquells éssers estimats que havien perdut la vida, i també van lamentar el fet que, “al dolor de la mort, s’hi va unir la tristor de no poder-se acomiadar”, així com, en alguns casos, la duresa del dol en soledat.

Per la seva banda, l’artista lleidatà Erik Schmitz va presentar l’escultura commemorativa que ha elaborat en record de les persones mortes durant la pandèmia, i que serà instal·lada al cementiri municipal. Schmitz va explicar que l’escultura incorpora una olivera, que és símbol de la pau, en record dels difunts, i la pedra, que és el material predominant en l’obra, és una expressió de l’eternitat en el seu record.

L’acte també va comptar amb la intervenció del paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, que va assenyalar que “recordar els difunts és un signe de generositat i una expressió d’humanitat”. L’alcalde de Lleida va alertar però que “la crisi no s’ha acabat”, i va fer referència a la necessitat d’afrontar reptes col·lectius. “O ens en sortim tots junts o no se’n sortirà ningú”, va cloure.

La cerimònia va finalitzar amb un ritual en què els assistents van llençar unes bossetes de sorra a l’escultura “per donar força a l’olivera, que creixi, i així els difunts tindran vida als nostres cors”.

 

Torra anuncia un acte nacional el 9 de juliol en record de les víctimes

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar ahir la celebració d’un acte institucional, que tindrà lloc el pròxim 9 de juliol en record de totes les persones que han mort durant la pandèmia a Catalunya. Ho va dir en la seva intervenció a l’acte ‘Sospirs de pau’, en què també va dedicar “una abraçada immensa” a totes les famílies lleidatanes que en aquesta pandèmia han perdut una persona estimada”. Malgrat posar data a l’homenatge, Torra no va concretar el lloc on es farà l’acte.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats