Lleida
6/15° C (sol)
97% 26 km/h


ERC i Junts tanquen l’acord per governar la Diputació i ‘llencen’ un missatge d’unitat sobiranistaEs crearà una àrea específica pel Pirineu, una d’Igualtat i es preveu aprovar un pla consensuat de mandat a finals d’octubre


Tancat l’acord entre ERC i Junts per Catalunya a la Diputació per governar durant els propers quatre anys.

“Treballar endavant per aquestes comarques i donar el màxim suport als nostres municipis”. Amb aquesta fita, les dues formacions han aparcat les discrepàncies entre elles, remarcades en els darrers dies per la situació a la Diputació de Barcelona, i han pactat per governar la institució. Un pacte que “no ha estat fàcil” segons reconeixen des de Junts però s’ha acabat materialitzant. En aquest sentit, “a finals d’octubre aprovarem un pla consensuat de mandat, que ja el tenim bastant avançat”, va explicar ahir el futur president Joan Talarn.  

La prioritat és que hi hagi una “coordinació de les polítiques públiques”. Amb aquest objectiu, el repartiment d’àrees queda establert de la següent manera: Junts s’encarregarà de Noves Tecnologies; Escoles Especials; Patronat de Turisme de les Terres de Lleida; Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals i l’àrea de Medi Ambient, que passa a incorporar-se a l’àrea de Cooperació. 

Pel que fa als republicans, treballaran al capdavant de les àrees generals de Presidència, que incorpora l’àrea de Cooperació Internacional; el Parc Mòbil; el complex de la Caparrella; Secretaria General; Registre General; Recursos Humans; Recursos Patrimonials; Serveis Sanitaris; Manteniment; Vies i Obres; l’IEI i el Patronat de Promoció Econòmica. Com a novetats es crearà una àrea específica per al Pirineu i una àrea d’Igualtat, que dependrà de Presidència. 

D’altra banda, Talarn va explicar que “hi ha una filosofia de la igualtat per a tots els pobles, que tothom sàpiga a primers d’any els diners que li podrà arribar”. 

Cal recordar que ERC es queda amb la presidència, amb Joan Talarn al capdavant, tal com va avançar LA MAÑANA, i amb la segona i quarta vicepresidències, mentre que Junts amb la primera i la tercera. Les portaveus dels dos partits seran dones: Pujol per Junts i Carulla per ERC. 

En Comú i UA reiteren el seu suport als republicans per formar un govern “de canvi”

Materialitzat el pacte entre les dues formacions sobiranistes per la Diputació de Lleida, la formació d’En Comú Podem va reiterar ahir la seva aposta per un govern “de canvi” a la Diputació, que comptaria també amb el suport d’Unitat d’Aran, per sumar amb ERC i “posar fi a dècades d’un model de clientelisme i opacitat sota el lideratge de CiU-Junts”. Consideren que els resultats de les eleccions municipals a Lleida “van obrir la porta a un canvi tant a l’Ajuntament com a la Diputació”. En aquest sentit, afirmen que “els casos judicials oberts contra l’anterior equip de govern a la Diputació per presumptes pràctiques corruptes serien la punta de l’iceberg d’un model de gestió que des d’En Comú Podem tenim clar que cal canviar amb valentia i honestedat”. 

Des de la formació constaten “amb decepció que fins al moment ERC ha cercat el pacte amb  el partit responsable d’aquest model de gestió opac i amb pràctiques caciquils”. 

És per això que asseguren que “hem insistit per a que ERC explorés aquesta possibilitat i liderés un projecte de regeneració democràtica a la Diputació i al Consell Comarcal del Segrià. Per això ens costa d’entendre que a la Diputació, ERC vulgui com a soci preferent al mateix partit que hi ha instal·lat pràctiques que ERC diu voler 

transformar”. Cal recordar que la suma d’ERC, En Comú i UA dona majoria. 

El ple investirà avui Talarn com a president i sotmetrà a votació després el cartipàs

La Diputació de Lleida celebra avui el ple d’investidura del nou mandat, en què Joan Talarn, d’ERC, es convertirà en el nou president de la institució, substituint així Rosa Maria Perelló. El ple està convocat a les 10.30 i després se celebrarà el de cartipàs on s’aprovaran tota la relació de càrrecs de la institució. Cal recordar que la suma d’Esquerra Republicana de Catalunya(11) i Junts per Catalunya (9) es queda amb 20 dels 25 diputats que hi ha a la Diputació, per tant només caldrà fer la primera volta de votacions, ja que Talarn obtindrà la majoria absoluta. La resta de la cambra queda composada amb una diputada de Ciutadans, Maria Burrel; una d’En Comú Podem, Elena Ferré; amb un altre diputat d’Unitat d’Aran, Amador Marqués; dos més de socialistes, Fèlix Larrosa i Agustí Jiménez. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats