Lleida
4/16° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Exigeixen un pla d’arrencada de 10.000 hectàrees a tot l’Estat per ‘salvar’ la fruita de pinyolAfrucat demana mesures a curt i llarg plaç i estima que a la demarcació de Lleida es perdran uns 81 milions d’euros


Davant d’una temporada de fruita dolça complicada, Afrucat proposa un conjunt de mesures per salvar la fruita de pinyol. La més destacada: un pla d’arrencada de 10.000 hectàrees a tot l’Estat espanyol. 

Es començava la collita amb unes prediccions altes, d’un 10% més, i a mesura que avançava la campanya, “vam veure que el tamany dels préssecs i nectarines era més aviat petit”. Això va comportar “començar la campanya d’estiu amb uns preus massa ajustats” i una “saturació del mercat, que juntament amb un increment dels costos i una reducció d’eines de lluita fitosanitària” provoca una situació de “pressió al preu”.  Un fet que s’acabarà traduint, estimen, en una pèrdua d’uns “81 milions d’euros aproximadament a la demarcació de Lleida” i “90 milions a tot Catalunya”, segons va concretar el president d’Afrucat, Manel Simón. 

Davant d’això i per fer-hi front, proposen un conjunt de mesures a curt i a mig i llarg termini. Proposar a curt termini vol dir fer-ho pensant en la “propera campanya” i en aquest cas, la mesura més important és un pla d’arrencada a 10.000 hectàrees distribuïdes entre Catalunya, Múrcia, Aragó i Extremadura. A efectes pràctics, això permetria treure del mercat un 25% de la producció (uns 300 milions de quilos de préssecs i nectarines) i això permetria, al mateix temps, disminuir la pressió de preus del mercat.  

Simon qualifica la proposta de “pla d’emergència”, que es presenta amb l’objectiu que “ajudi a la retirada del sistema a aquella part del sector productor que no pot continuar subsistint amb aquests preus i, a la vegada, ajudar que als que queden en el sistema realment puguin defensar els seus preus, i això es pot fer alleugerint la producció i augmentant la demanda”. Des de l’entitat, consideren que el pla ha de ser finançat pel Ministeri i cofinançat per les adminsitracions autonòmiques. 

Aquesta mesura és un pla addicional al pla que ja hi ha actualment a Catalunya que pretén treure 2.000 hectàrees del mercat, i que només està finançat per la Generalitat. Per tant, ara en demanen un altre estès a tot Espanya, per la qual cosa Simon recorda que “nosaltres des del principi vam apostar per fer-ne un a tot l’Estat i l’Estat va dir que no”. 

Les prioritàries són les de curt termini, que també inclouen una demanda d’ajuts per minimitzar costos amb reduccions d’IRPF, l’excempció de la Seguretat Social i préstecs a baix interès per arribar a la pròxima campanya, però també demanen un plec de mesures a mig i llarg termini, que passen per potenciar els consorcis d’exportació, l’apertura de nous mercats per a la fruita espanyola i les concentracions empresarials a través de la unitat productiva de diferents empreses.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats