Lleida
2/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Exposició sobre el bicentenari de la fundació dels MaristesL'alcalde Àngel Ros presideix la inauguració a la Biblioteca Pública, reconeix a la comunitat marista les oportunitats de formació, que han donat als nois i noies de Lleida al llarg de tants anys.


LEl paer en cap, Àngel Ros, ha presidit aquesta tarda, a la Biblioteca Pública de Lleida, la inauguració de ‘Maristes 200 i +’, l’exposició itinerant amb què l’institut religiós commemora el bicentenari de la seva fundació per part de Marcel·lí Champagnat, el 2 de gener de 1817.

L’alcalde ha agraït a la comunitat marista la tasca desenvolupada durant tants anys a Lleida, “formant en l’educació a tants nois i noies i ajudant a fer comunitat en els barris, ja sigui assistint a través dels centres oberts de la seva obra social o convivint en les zones més complexes, amb les famílies més necessitades”. El paer en cap ha agraït que prediquéssiu amb l’exemple, perquè “els valors que difoneu, només es poden trametre d’aquesta forma”, ha dit.

Una tasca que Àngel Ros ha agraït personalment, ja que va ser alumne dels maristes durant deu anys a Lleida, tot seguit va tenir l’oportunitat de col·laborar com a professor en la seva etapa universitària a Barcelona i darrerament col·labora com a voluntari en un dels centres oberts que gestionen els maristes a Lleida.

Aquesta exposició posa els ulls sobre el passat, el present i el futur dels Maristes. En ella, apareixen testimonis que parlen dels valors, la cultura i les experiències viscudes a les diferents escoles, obres socials i entitats que depenen de la congregació. És un recull de textos, fotografies i vídeos que es completa amb espais participatius que permeten als visitants compartir les seves pròpies vivències i aprofundir en aquells aspectes més interessants sobre la història i el futur dels Maristes.

L’exposició recorrerà diverses poblacions catalanes on els Maristes tenen col·legi i/o obra social. A més de Lleida, la mostra podrà veure’s a Rubí, Barcelona, Mataró, Igualada, Malgrat de Mar, Santa Coloma de Gramenet, Girona i Badalona.

L’exposició la fan conjuntament la direcció del Col·legi Maristes i la direcció de l’Obra Social de l’institut religiós, del qual depèn els centres Calidoscopi, Pas a pas i Gínjol, vinculats a l’Ajuntament de Lleida.

Han participat en l’acte d’inauguració el bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez, i el superior de la comunitat marista a Lleida, Miquel Bermúdez, així com la directora del Col·legi Maristes Montserrat de Lleida, Mary Rius; la coordinadora de l’Equip Social de Maristes Catalunya i directora dels centres Calidoscopi, Pas a pas i Gínjol, Anna Clotet, i la directora de la Biblioteca Pública, Antònia Capdevila.

També han assistit a la inauguració els regidors Joan Vilella i Rosa M. Salmerón.

Els Maristes a Catalunya

El 19 de desembre de 1886 van arribar en tren a l’estació de Girona els quatre primers germans que serien el començament de la presència marista a Catalunya.

Abans d’acabar el segle XIX ja hi havia escoles a Vic, Torelló, Mataró-Valldemia, Rubí, Centelles, Santa Coloma de Queralt, Sabadell, Lleida, Igualada i Barcelona (1900). L’any 1910 es va decidir adquirir el Monestir Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, que s’ha convertit en la casa pairal dels maristes a Catalunya.

Els Maristes avui gestionen 10 col·legis i atenen més d’11.000 infants i joves.

Les tretze obres socials maristes repartides per tot el territori atenen nens i joves en risc d’exclusió social, i també les seves famílies, ja sigui en medi obert o en medi residencial.

Al voltant de cada escola marista els maristes compten amb els moviments juvenils CMS i FAJMACOR, que contribueixen a l’educació integrals dels infants a partir d’activitats de lleure.

Els Maristes formen monitors en el lleure, conscients de la importància de l’educació de nens i joves.

A Catalunya hi ha 16 comunitats repartides per tot el territori, que acullen prop d’un centenar de germans maristes.

SED és una ONG creada amb la finalitat de coordinar i promoure el moviment de solidaritat amb els països empobrits que es venia suscitant a l'entorn Marista i, al mateix temps, canalitzar aportacions i acompanyar el voluntariat que implica tot plegat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats