Lleida
19/28° C (pluja)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Famadesa i Ramaderia Cortasa, millors analistes de porcí en el Pronosporc 2019



Els guardons els lliura i organitza Mercolleida i compten amb el patrocini de CaixaBank


Federico Beltrán, de Famadesa, amb seu a Campanillas (Màlaga), i Josep Mª Cortasa, de Ramaderia Cortasa, a Penelles (Lleida), s'han proclamat avui guanyadors de l'onzena edició dels Premis PronosPorc, guardons que lliura i organitza Mercolleida i que, com en l'edició anterior, compten amb el patrocini de CaixaBank. Els Premis PronosPorc donen a conèixer el millor analista del sector porcí d'Espanya en base a les reunions setmanals dels mercats porcins que cada setmana tenen lloc a les instal·lacions de Mercolleida. Federico Beltrán ha rebut el PronosPorc d'Or en la categoria Porc d’Engreix i Josep Mª Cortasa el PronosPorc d'Or en la categoria Garrí.

Els guardonats són els següents:

Porc d’Engreix

  • Premi PronosPorc Or: Federico Beltrán, de Famadesa.
  • Premi PronosPorc Plata: Juan Pedro Florido, de ElPozo Alimentación.
  • Premi PronosPorc Bronze: Lluís Bagaria, de Fribin.

Garrí

  • Premi PronosPorc Or: Josep Mª Cortasa, de Ramaderia Cortasa.

MERCOLLEIDA I ELS PREMIS PRONOSPORC

Les cotitzacions de porcí que cada setmana emet Mercolleida en les seves diferents categories (porc d’engreix, garrí i truja) són el resultat de reunions setmanals on els productors i escorxadors més representatius del sector porcí espanyol aporten els seus coneixements sobre la situació del mercat perquè Mercolleida pugui establir la cotització setmanal que millor reflecteixi la realitat. Aquestes cotitzacions són utilitzades com a preu de referència per a més del 90% de les compres i vendes de porcs que es realitzen a Espanya i, en el cas del porc d’engreix, és referència europea del preu espanyol. En aquest sentit, Mercolleida és la llotja amb major ponderació per a la confecció del preu mitjà espanyol de porcí que realitza el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i que recull després la Comissió Europea per calcular el preu mitjà europeu. Per tenir informats tant als membres d'aquestes reunions, anomenades Juntes de Preus, com als seus propis usuaris, Mercolleida disposa de contactes directes amb operadors i mercats de referència dels principals països productors de porcí i intercanvia informacions sobre els mercats internacionals. Amb aquestes informacions, Mercolleida elabora informes de mercat d'alta qualitat que utilitzen tant els membres de les Juntes de Preus com els propis usuaris de l'entitat.

Els Premis PronosPorc són, per tant, el colofó a les Juntes de Preus que es realitzen a la seu de Mercolleida tots els dijous. Aquestes juntes estan formades per les empreses més representatives del sector, tant pel seu volum com pel seu pes dins del mercat nacional i internacional. Així doncs, moments previs a l'inici de la sessió, els diferents operadors fan una previsió del seu resultat final. D'aquest factor, combinat amb el nombre d'assistències a les Juntes de Preus, surten els guanyadors del PronosPorc.

Per a la categoria de Garrí, Mercolleida preveu un únic premi, el Premi PronosPorc Or Garrí; en el cas del Porc d’Engreix, s'entreguen 3 guardons: or, plata i bronze.

La taula del Porc d’Engreix està formada per vuit escorxadors (Costa Brava, Escorxador Frigorífic Avinyó, Famadesa, Fribin, Incarlopsa, Mafrica, Noel Alimentària SAU i ElPozo Alimentación) i vuit productors (Agropecuària de Guissona, Inga Food, Juan Jiménez García SAU, Leridana de Piensos, Piensos Costa, Piensos del Segre, YAK Fàbrica de Pinsos Compostos i Grup Vall Companys). Paral•lelament, la taula del Garrí es compon per quatre compradors (Comercial Agropecuària Llinàs, Inga Food, Piensos del Segre i YAK Fàbrica de Pinsos Compostos) i tres empreses venedores (Bestiar Serra i Martí, Ganados Nestares i Ramaderia Cortasa).

ELS PREMIATS

FEDERICO BELTRÁN

Nascut a Màlaga el 1955, Federico Beltrán és President, director gerent i Soci Únic de Famadesa. La seva vinculació amb l'empresa neix pràcticament en els seus inicis, l'any 1970. Va començar treballant en diferents departaments fins que en el 1983 va ser nomenat Director Gerent. Federico Beltrán ha estat President de l'Associació d'empreses Càrnies d'Andalusia, membre del comitè de Confecarne i vicepresident nacional d'Anice

Famadesa és una Indústria Càrnica malaguenya (Campanillas) fundada el 1970. Es dedica al sacrifici, especejament i processat del porc blanc. A poc a poc i amb molt esforç i treball, ha anat creixent i aconseguit arribar a ser el primer escorxador de porc d'Andalusia. Compta amb una facturació que supera els 250 milions d'euros i més de 400 milions d'euros a tot el grup Famadesa.

Federico Beltrán és membre de la Taula de Preus del Sector Porcí de la Llotja Mercolleida en representació de Famadesa des de l'any 2007.

JOSEP Mª CORTASA

Josep Mª Cortasa Arderiu va néixer a Penelles, Lleida, l'any 1959. La seva dedicació a la ramaderia i l'agricultura va ser una cosa que ja va aprendre de petit, ja que la seva família tenia terres en les que conreaven arbres fruiters. No obstant això, no va ser fins al 1970 quan van començar amb el sector ramader amb una granja de 90 truges mares que van instal·lar dins el mateix nucli urbà.

Tot va canviar a partir de l'any 1992, quan la família Cortasa decideix apostar pel sector ramader tancant la granja de 90 mares que tenia per construir-ne una altra amb 300 i allunyada de la localitat de Penelles. Durant un temps compaginen el conreu dels fruiters amb la ramaderia, però al considerar-ho incompatible, decideixen reconvertir el seu negoci agrícola i arrencar els fruiters per plantar cereal.

L'any 2013, a causa de la necessitat d'adaptar-se a les noves circumstàncies marcades per la llei de Benestar Animal, Josep Mª Cortasa, ja al front de l'explotació, decideix transformar el seu negoci i convertir-lo en una granja de deslletament de garrins. Els seus inicis van ser d'uns 1.200 animals, encara que 3 anys més tard, al 2016, ja comptava amb 2.400, xifra que manté en l'actualitat. A més, té previst ampliar el seu negoci i arribar als 4.000 garrins, uns 1.600 més dels que ja disposa avui dia

Josep Mª Cortasa és membre de la Taula de Preus del Sector Porcí de la Llotja Mercolleida en representació de Ramaderia Cortasa des de l'any 2007.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paper



SOBRE L'AUTOR

Articles relacionats