Lleida
13 / 20° C (pluja)
97% 26 km/h


Felip VI reivindica que la monarquia està "indissolublement unida a la democràcia i la llibertat"El Rei diu que Espanya ha viscut "fets molt greus" però és una "democràcia ferma i plenament consolidada" on els valors constitucionals tenen "plena vigència", i no ha fet cap referència explícita a Catalunya.


El rei Felip VI ha reivindicat en motiu del 40è aniversari de la Constitució la monarquia, que ha avisat que està "indissolublement unida a la democràcia i la llibertat". En un discurs al Congrés dels Diputats, el monarca ha dit que Espanya ha viscut "fets molt greus" en els últims anys però és una "democràcia ferma i plenament consolidada" on el text constitucional "ha prevalgut". Segons Felip VI, els valors constitucionals tenen ara "plena vigència". El monarca ha dit que "resoldre les diferències amb diàleg, respectar les lleis i els drets dels altres, exercir aquests drets, acudir als tribunals per defensar-los i respectar les seves decisions són principis arrelats definitivament en el comportament dels ciutadans".

En el seu discurs, el monarca no ha fet cap referència explícita a la situació de Catalunya, però ha dit que "per descomptat" hi ha "problemes polítics, econòmics i socials molt rellevants" a l'Estat espanyol.

En aquest sentit, ha fet una referència genèrica a "equivocacions, errors o insuficiències" però ha defensat la Constitució com el "major èxit polític d'Espanya" i ha dit que cal "reivindicar" els seus valors perquè són "la base del consens polític i social que resol les diferències històriques entre espanyols".

Iglesias reivindica la república en l'acte dels 40 anys de la Constitució

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha aprofitat l'acte dels 40 anys de la Constitució al Congrés per reivindicar la república. Lluint un símbol a la solapa d'una dona de color morat, ha fet una defensa dels valors republicans i de la justícia social. Ha afegit que si la monarquia va evitar el cop d'estat "cal donar-li les gràcies" però que considera que en l'Espanya "moderna del 2018 no es pot arribar a ser cap d'estat per fecundació". Per això, ha dit que la seva formació assisteix a l'acte i que de "manera respectuosa" escoltarà el discurs del rei però que lluirà aquest símbol per reivindicar la república. "És un debat que considerem que és sa", ha afegit. "La fraternitat es construeix millor des dels valors republicans que des del valors autoritaris", ha sentenciat.

En els 40 anys de la carta magna, Iglesias ha volgut tenir record també per a les dones que van ser claus durant la transició i ha lamentat que l'homenatge només es faci als pares de la Constitució (tots homes). A més, ha lamentat que la Constitució no s'apliqui perquè, segons sosté, no es garanteixen els drets socials dels ciutadans per l'existència de l'atur i de les diferències socials.

Sánchez proposa reformar la Constitució per incloure-hi la igualtat entre homes i dones

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha proposat reformar la Constitució per incloure-hi la igualtat entre homes i dones. Una proposta que ha llençat aquesta tarda a través de Twitter (i de la que no n'ha dit res en les converses informals amb periodistes als passadissos del Congrés hores abans) i que coincideix amb la celebració dels 40 anys de la carta magna. En la piulada, Sánchez diu que "per fi" la societat comença a assumir com a pròpies les reivindicacions feministes i advoca per reformar la carta magna per incloure-hi el que considera "un dels grans avenços: la igualtat entre homes i dones".

El president espanyol ha llençat aquesta idea quan el seu executiu ja ha iniciat els tràmits per reformar la Constitució per limitar els aforaments polítics a l'exercici de les funcions. Una mesura que encara no ha explicat a la resta de grups (vol fer-ho properament, ha dit) i que ha de comptar amb el suport de 3/5 part del Congrés.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats