Lleida
21/34° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

''Hem d’aconseguir que els pares se sentin segurs quan els seus fills vagin a una casa de colònies''Les institucions i entitats organitzadores de lleure educatiu confien mantenir la majoria d’activitats tot i l’amenaça del virus


Des de que el passat 13 de març tanquessin totes les escoles catalanes, els nens i nenes s’han tingut que quedar més de dos mesos tancats a casa, amb poc contacte amb els seus amics i amigues i encara amb menys interacció amb la natura. És per això que de cara aquest estiu les activitats de “formació en el lleure”, com poden ser les colònies, els casals, les estades o els esplais, es poden convertir en una alternativa per trencar amb aquests llargs mesos d’inacció. Tot i així, per poder-los acollir, les entitats i institucions encarregades d’aquestes activitats hauran d’assumir nous protocols i mesures per aconseguir que els seus espais siguin segurs en ple desconfinament.

La directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Laia Girós, reconeixia a LA MAÑANA que “és comprensible que els pares i mares puguin tenir alguna por, però hem estat treballant en un seguit de protocols, ajudes i formacions per aconseguir que tots els espais de lleure formatiu siguin segurs”. 

Aquest protocols i ajudes a les que es refereix han estat publicades aquesta mateixa setmana des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. S’ha fet arribar a les entitats organitzadores un seguit de mesures adaptades a cada activitat, les quals principalment es centren en el distanciament entre els infants i monitors, haver de treballar en grups reduïts d’un màxim de deu nens, la presa diària de temperatura, desinfecció i readaptació d’espais per evitar aglomeracions i disposar de material sanitari.

Des de la Fundació Pere Tarrés, la qual l’estiu passat va organitzar 53 activitats de lleure formatiu a tota la Demarcació de Lleida, amb la participació de 2.289 infants, creuen que aquestes mesures són “completament assumibles”. El president del moviment d’esplais de la Fundació,  Xavier Nus, creu que “haurem de treballar el distanciament i les mesures d’higiene, però aconseguirem que els pares es sentin segurs al deixar els seus fills a les nostres activitats”. 

La compra de material sanitari i la reducció d’aforaments ha provocat un augment dels costos que podria portar a la inviabilitat d’algunes d’aquestes activitats. És per això que el conseller Chakir El Homrani va  anunciar una sèrie d’ajuts destinats a les entitats de lleure formatiu que consisteixen en un milió i mig d’euros per poder comprar material, un altre milió i mig per fomentar la contractació de més personal i fins a tres milions i mig d’euros en beques.

Des de les entitats organitzadores confien en que aquests ajuts fomentin les inscripcions, les quals aquest any van “amb més retard” com el cas de les Pere Tarrés o fins i tot algunes que encara no s’han pogut obrir, com les de l’Associació Ascalfò, que per aquest estiu tenia programats dos camps de treball, un dels quals ja no es farà i el segon, que ha de tenir lloc a Balaguer, està en “stand by”. Segons el president de l’associació, Miquel Marcelino, “molts dels assistents als nostres camps venien de l’estranger i probablement no podran venir, així que estem treballant per atreure voluntaris d’aquí i així poder mantenir un dels camps de treball que tenim”.

Marcelino també explica que han tingut que reformular els espais que utilitzaven: “Abans ocupàvem la meitat de la sala polivalent de l’escola Àngel Guimerà de Balaguer per dormir i l’altra meitat com a zona comú, però enguany per poder mantenir les distàncies l’haurem d’ocupar tota per dormir.

“Nosaltres també hem tingut que fer dos pàrquings perquè els pares no s’aglomerin al portar i recollir els nens i després preparar un lloc des d’on prendre la temperatura” explica Karol Torrelles de l’Aula Natura Castell de Saidia, de la Saira (Almacelles). A l’espera de poder passar a la fase 3 per començar amb les activitats, a l’Aula Natura han començat amb les inscripcions del seu casal d’estiu i esperen poder arribar a la vintena d’infants, els quals es dividiran en dos grups de deu. “Aquí a l’Aula Natura tenim molt espai a l’aire lliure, així que intentarem fer gairebé totes les activitats a l’exterior, a més portem molts dies preparant-ho tot perquè sigui un lloc segur per tothom”, reconeix Torrelles, la qual també creu que “és important que a casa es faci pedagogia i els nens i nenes entenguin la situació i la importància de mantenir les distàncies i seguir les mesures”. 

Tot i els possibles recels d’alguns pares, els organitzadors d’activitats de lleure educatiu també han vist que encara hi ha expectació per anar de colònies, a l’esplai o al casal: “Tenim monitors que durant el confinament han seguit en contacte amb els nens i nenes via xarxes o per telefon, ja que es important seguir mantenint el companyerisme i molts ja tenen ganes de tornar després de tants mesos tancats a casa” explica Xavi Nus de la Fundació Pere Tarrés, que coincideix amb Karol Torrelles de l’Aula Natura, “després de tant temps de tancament, veiem que tenen ganes de tornar a estar en contacte amb la natura i de tornar a jugar amb gent de la seva edat”.

L’estiu passat a la demarcació de Lleida s’hi van organitzar 1.181 activitats, tant des de les institucions com d’entitats privades, donant acollida a gairebé 39.000 infants. Només l’avenç de les fases de la desescalada, la confiança dels pares en els organitzadors i les ganes dels nens i nenes de participar-hi podran decidir si es repeteixen aquestes xifres tot i la persistent presència del virus. 

FAMÍLIES DESAFAVORIDES

La Generalitat ha emés una partida de tres milions i mig en beques per poder participar en activitats de formació en el lleure. Les ajudes van des dels 80 als 100 euros per infant i activitat. Des de la Fundació Pere Tarrés confien en que amb aquesta dotació sigui possible “arribar a totes les famílies que ho necessitin”, tot i que també agraeixen les donacions privades, tant economiques com de material sanitari. Xavi Nus, creu que “les famílies desafavorides són les que més han patit el confinament, estar confinat amb habitatges més petits, potser fins i tot sense un accés fluid a internet i les tecnologies i potser amb els pares sense poder teletreballar, ha fet que sigui més dur per ells”, per això creu que es important que aquests col·lectius puguin tenir accés a aquest tipus d’activitats on “tornar a reconnectar amb els companys i la natura”. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats