Lleida
3/17° C (sol)
97% 26 km/h


La desigualtat a la llar es manté encara que la dona ingressi mésEl 56% dels joves defensa la dominació i la violència masclistes, segons un estudi


Un estudi publicat pel Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB afirma que la desigualtat de gènere a les tasques domèstiques es manté en aquelles parelles on és la dona la que guanya més.

La desigualtat de gènere a les tasques domèstiques es manté en les parelles on les dones tenen un nivell educatiu i uns ingressos superiors, segons un estudi que va publicar ahir dimarts el Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB (CED-UAB).

L’estudi, que analitza la desigualtat de gènere en els usos del temps (treball remunerat, domèstic, de cura de nens i oci) a Espanya, revela que la desigualtat es dóna ja en l’adolescència, encara que tenir fills és el principal factor que la fa augmentar. 

Entre altres dades, l’estudi reflecteix que les adolescents destinen a tasques domèstiques 30 minuts diaris més que els nois i que en les parelles amb fills menors on els dos estan ocupats la bretxa de gènere en treball domèstic es pot xifrar en 1.40 hores; i encara que quan ella té un nivell educatiu superior al de la seva parella les diferències es redueixen, no baixen d’1.25 hores.

L’estudi, que publicava ahir la revista Perspectives Demogràfiques, indica que les majors diferències en treball domèstic s’observen quan tots dos tenen estudis de secundària o inferiors: 20.02 hores. 

Els autors de l’estudi, Joan García i Marc Ajenjo, van analitzar el temps que dediquen els homes i les dones, segons la seva edat i situació familiar, en un dia laborable a quatre activitats: treball remunerat, treball domèstic, cuidat de nens i oci.

Per fer l’estudi s’han entrevistat a 19.295 persones, que omplien un diari on explicaven tot el que feien durant les 24 hores.

El 56% dels joves defensa la dominació i la violència masclistes, segons un estudi

El 56% dels joves espanyols defensa posicions masclistes que justifiquen l’exercici de la dominació masculina i la violència derivada d’aquest tipus de relacions com gravar o fer fotos a la parella sense permís, segons un estudi de la Fundació d’Ajuda contra la Drogoaddicció (FAD).

Aquest informe “Joves i gènere” del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut de la FAD incorpora una panoràmica dels indicadors que aporten perspectiva de gènere als estudis de joventut.

D’ell es desprèn que els joves espanyols de 15 i 29 anys es troben polaritzats en les seves postures enfront de la igualtat de gènere, ja que un 56% es posiciona en un pol més resistent a reconèixer la desigualtat i un 44% es mostra militant enfront d’estereotips i creences masclistes.

En general, les dones són més “conscients i equitatives” i els homes més “tradicionals i sexistes” (39%) o “negacionistes i conservadors” (17%), segons detalla l’informe.

Aquests dos últims grups, “sense situar-se en el masclisme extrem”, són molt més proclius a emfatitzar els estereotips diferencials i a visualitzar les relacions interpersonals de tots els tipus des dels rols més tradicionals de gènere i l’exercici de la dominació masculina.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats