Lleida
21-37° C (sol)
97% 26 km/h


La fiscalia obre una investigació per l'abocament de fems a les seus judicialsEl fiscal superior de Catalunya demana als Mossos que l'informin de les investigacions sobre els autors i a Justícia que aporti les despeses causades per la neteja


El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha obert unes diligències d'investigació sobre l'abocament de fems i escombraries davant de les seus judicials de diverses localitats catalanes dilluns passat per part dels CDR. A més, ha demanat al comissari en cap dels Mossos d'Esquadra un informe sobre les diligències practicades per aquests incidents i les gestions fetes per identificar-ne els responsables. Aquesta obertura de diligències és fruit de l'acord de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que manava a la fiscalia que investigués les possibles responsabilitats penals dels autors.

També ha demanat al president del TSJC, Jesús María Barrientos, que els diversos jutges degans informin al ministeri fiscal si per culpa dels abocaments es va produir alguna "alteració apreciable" en les activitats judicials de dilluns. En un sentit similar, demana al secretari de govern del TSJC que els diferents lletrats de l'administració de justícia comuniquin si la pudor causada pels fems i escombraries va causar l'absència de funcionaris dels jutjats i quan van durar les absències.

Per últim, Bañeres demana a la consellera de Justícia, Ester Capella, que li presenti un informe sobre les despeses causades per la neteja i reparació de les seus judicials afectades.

Sindicats de Mossos denuncien que la vigilància a les seus judicials compromet la seguretat ciutadana

La portaveu del sindicat CAT dels Mossos d'Esquadra, Maria José Dávila, ha lamentat que l'ordre del TSJC que disposa que els Mossos d'Esquadra han de vigilar totes les seus judicials compromet la seguretat ciutadana. Els Mossos d'Esquadra custodien des d'aquesta nit mig centenar de jutjats catalans per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després de diversos atacs de CDR col·locant fems, excrements o escombraries les portes dels edificis.

En el mateix sentit, el sindicat SAP-Fepol ha criticat en un comunicat que incrementar la càrrega de treball està generant que algunes destinacions es quedin sense dotacions policials per a la reacció, amb la impossibilitat de poder cobrir altres serveis que van sortint durant el servei policial. Uspac considera la decisió una "irresponsabilitat" i un "despropòsit" tenint en compte la "manca d'efectius evident que pateix el cos" i estant en nivell d'alerta 4 sobre 5 per terrorisme.

Dávila ha titllat de "desproporcionada" l'odre del TSJC perquè "s'està deixant a la ciutadania sense vigilància ciutadana en un context d'augment constat de delinqüència, violència de gènere i altres". 

El sindicat CAT considera que la vigilància de les seus judicials es podria suplir amb la contractació d'empreses de seguretat o brigades de neteja "per no haver de tenir hipotecats 2 mossos per seu judicial". "Estan deixant comissaries, comarques senceres sense seguretat ciutadana", ha lamentat Dávila. 

El CGPJ avisa que si el dispositiu de Mossos als jutjats no és "suficient" demanarà a l'Estat posar-hi policia espanyola

La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha alertat que si el desplegament policial dels Mossos per custodiar i protegir les seus judicials a Catalunya no és "suficient o eficaç" sol·licitaran al govern espanyol que hi destini agents dels cossos i forces de seguretat de l'Estat. En l'acord del CGPJ es diu que, prèviament, es demanarà al president del TSJC, Jesús María Barrientos, que informi de manera "puntual i permanent" sobre el dispositiu de seguretat.

Des d'aquest dijous, els mossos vigilen totes les seus judicials de Catalunya després que el dilluns una vintena van patir nous atacs per part dels CDR. D'altra banda, el CGPJ dona per bones les explicacions de la Fiscalia de l'Audiència Nacional que va sortir a rectificar els comentaris del fiscal Pedro Rubira que qüestionava la "imparcialitat i serenitat" dels tribunals catalans per jutjar l'1-O.

Els CDR van reivindicar una nova acció contra les seus dels jutjats a Catalunya. Dilluns van aparèixer en una vintena d'edificis judicials escombraries, excrements i productes químics. Com a conseqüència, la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va reclamar l'endemà als Mossos d'Esquadra que procedissin a la "protecció presencial i permanent" de totes les seus judicials de Catalunya, i que informin al president del TSJC, Jesús María Barrientos, de les mesures concretes adoptades. 

En el comunicat del CGPJ s'apunta que Barrientos ha comunicat aquest matí al màxim òrgan de jutges espanyols que el dispositiu ja està a tots els edificis i que així ho han verificat els presidents de les audiències provincials i els jutges degans. 

Tanquen la polèmica del fiscal Rubira

Sobre la polèmica del fiscal del cas Trapero Pedro Rubira han comunicat que accepten les "explicacions" que posteriorment va donar la Fiscalia de l'Audiència Nacional "que assumeix el compromís dels membres del ministeri fiscal amb la independència i imparcialitat dels membres del poder judicial". 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats